Zaujímajú vás druhy cestovín? Dnes poznáme vyše 300 tvarov cestovín, takže otázka, ktoré sú ktoré je namieste. Rozlišujeme cestoviny sušené (pasta secca) a čerstvé (pasta fresca), v čerstvých sú často použité vajcia.
Cestoviny druhy
Poznáme cestoviny bezvaječné a vaječné (jednovaječné, dvojvaječné a viacvaječné).
Cesto na cestoviny sa skladá z dvoch základných surovín – múky a vody, niekedy aj vajec. Kedysi dávno sa cesto na cestoviny sušilo na slnku a potom trhalo na menšie kúsky.
Dôležitá je predovšetkým kvalita cestovín. Najlepšie sú z nahrubo mletej tvrdej pšenice – semoliny, ktorá obsahuje až 40% lepku.
Obľúbené druhy cestovín
Bucatini - tenké makaróny
Cannelloni - veľké trubičky
Conchiglie - mušličky
Farfalle - motýliky
Fettuccine - dlhé široké rezance
Fusilli - tenké špirály
Gnocchi - väčšie halušky zo zemiakového cesta
Vybrali sme pre vás
Obľúbené druhy cestovín
- Lasagne - pláty
- Linguine - mierne sploštené špagety
- Maccheroni - makaróny (duté špagety)
- Orecchiette - ušká
- Pappardelle - veľmi široké rezance
- Penne - krátke rúrky so šikmými koncami
- Penne rigate - ryhované rúrky
- Ravioly - plnené taštičky
Obľúbené druhy cestovín
- Rigatoni - oblé rúrky
- Spaghetti - špagety
- Spaghettini - tenké špagety
- Tagliatelle - dlhé široké rezance
- Tortellini - plnené stočené taštičky
- Tortelloni - veľké tortellini
- Vermicelli - tenké rezančeky