Pečená zelenina na plechu
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 20-25 minút
Počet porcií: 1
Ľahká vegetariánska alternatíva na obed, večeru, poprípade olovrant alebo samostatná príloha. Pečená zelenina na plechu môže byť príjemným obzvláštnením tradičných jedál, pri ktorých nahrádza klasiky ako ryža či zemiaky na rôzne spôsoby. Pripravte si ju s portálom Ženy v meste a využite zvyšky obľúbenej koreňovej zeleniny ako mrkva, petržlen či zeler. My sme ich síce v našom fotorecepte vynechali, no sladké batáty nepochybne pridajú na výraznejšej chuti. Pečená zelenina na plechu sa nezaobíde ani bez strúhaného syra ako parmezán, ktorý na záver dodá celému jedlu neodolateľnú chrumkavosť.
Máme pre vás aj recept, ktorý by vám mohol zaručiť jednoduché a rýchle postupovanie so zdravým, vegetariánskym, no predovšetkým chutným výsledkom - podobný recept na pečenú zeleninu z plechu.
Zaujímavými prílohami môžu byť k pečenej zelenine (v prípade, že sa ju rozhodnete podávať ako hlavné jedlo) aj batátové alebo zelerové hranolky. Vyskúšajte, poprípade sa inšpirujte našimi originálnymi fotopostupmi!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na zeleninu
- 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, a pod.)
- 2 PL olivového oleja
- ½ PL octu
- 1 ČL cukru / medu
- ½ ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ½ ČL sladkej papriky
- 1 vetvička rozmarínu
- 2-3 PL strúhaného parmezánu
Zdravá pečená zelenina: Postup receptu z plechu
1. Zeleninu dôkladne umyjeme a buď ošúpeme alebo necháme so šupkou. Podľa jej veľkosti ju nakrájame na zhruba 1 cm široké kúsky. Môžeme pokojne aj na väčšie, ale doba pečenia sa predĺži. V miske si taktiež pripravíme marinádu z oleja, octu, cukru alebo medu, soli a korenín. Rúru dáme medzitým vyhrievať na 200 stupňov.
2. V marináde obalíme kúsky zeleniny. Pridáme aj vetvičku rozmarínu. Do menšej misky si potom pripravíme 2-3 PL strúhaného syra.
3. Následne jednotlivé kúsky nakrájanej marinovanej zeleniny obalíme v strúhanom parmezáne.
4. Pripravené kúsky poukladáme vedľa seba na plech a priložíme k nim rozmarín, aby sa pri pečení zelenina pekne prevoňala. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 20-25 minút. Na záver môžeme podávať ako prílohu k mäsu, k rybe, k rôznym syrom alebo len tak samotnú s dipom či dresingom alebo s omáčkou podľa preferencie.
K pečenej zelenine vám želáme dobrú chuť! Veríme, že sa vám podarila!