Vianočná perníková roláda. Vyskúšajte jednoduchý recept na poslednú chvíľu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Vianočná perníková roláda

Vianočná perníková roláda zo špaldovej múky. Med, škorica, oriešky, slivkový lekvár. Tradičné vianočné chute. Milujete perníky? Tak túto medovú roládu si potom zamilujete. Upečte ju na Vianoce, pochutia si všetci. Ešte stíhate. Jenoduchý recept z kuchyne portálu Ženy v mete. Sladkú zdravšiu chuť. 

Vianoce sú tu. Rozmýšľate čo jednoduché ešte upiecť, aby ste skrášlili váš vianočný stôl? Inšpirujte sa jednoduchým receptom na voňavú vianočnú perníkovú roládu so slivkovým lekvárom.

Šťastné, veselé a sladké Vianoce vám zo srdca želá kuchyňa portálu Ženy v meste. Vyskúšajte aj náš recept na šťavnatý čokoládový perník.

Rýchly a zdravý recept datľové guľky s kokosom, nepečené, RAW recept

Vianočná perníková roláda so slivkovým lekvárom a orechmi

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet kusov: 2 rolády (22 ks)

 

Medová perníková roláda - ingrediencie

  • na perníkové cesto:
  • 350 g hladká špaldová múka
  • 100 g pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
  • 2 ks vajce
  • 60 g maslo
  • 1 kopcovitá polievková lyžica medu
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • na náplň (podľa chuti):
  • slivkový lekvár
  • sušené slivky
  • vlašské orechy
  • na potretie: 1 ks vajce, 1 polievková lyžica oleja
  • na posýpku: pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
  • papier na pečenie

 

 

Vianočná perníková roláda. Foto - Nela

 

Medová perníková roláda - postup receptu

  1. Pripravíme si všetky suroviny na perníkové cesto. Vo väčšej miske ich vymiesime spolu, vznikne na vláčny bochníček.
  2. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť na 5 hodín, najlepšie cez noc. Potom ho rozdelíme na 2 časti.
  3. Každý bochníček vyvaľkáme na obdĺžnik cca 45x25 cm. Pomáhame si múkou, aby sa nám cesto nelepilo na dosku.
  4. Cesto potrieme hrubo slivkovým lekvárom, poukladáme nadrobno nakrájané sušené slivky a posekané vlašské orechy.
  5. Perníkový závin opatrne zvinieme tak, že bočné strany cesta založíme do vnútra, aby nám slivkový lekvár nevytiekol.
  6. Rolády preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajcom s olejom a popicháme.
  7. Vidličkou ich popicháme preto, aby mala kde unikať para. Záviny pečieme pri teplote 180 oC 25 minút, podľa potreby.
  8. Z tohto množstva surovín upečieme dva veľké perníkové záviny (40 cm dlhé), ktoré vyzerajú a chutia naozaj úžasne.

Tip na záver: Perníkové záviny môžeme naplniť aj iným sušeným ovocím (brusnice, hrozienka). Ak obľubujeme v koláčoch rum, sušené ovocie namočíme vopred do rumu, a tak ukladáme na slivkový lekvár.

Dobrú vianočnú chuť. Tu sú recepty na úžasné vianočné pečivo. Rýchly a zdravý recept fantastický avokádový čokoládový krém