Podrobný recept na prípravu chutných tvarohových halušiek nielen zo špaldovej múky, ktoré si zamiluje celá rodina.

Tvarohové halušky

Máme pre vás jednoduchý recept, ako pripraviť toto výživné a zdravé jedlo. Tvarohové halušky sú výborným príkladom tradičnej slovenskej kuchyne, ktoré si zamiluje celá rodina.

Okrem tradičného podávania tvarohových halušiek môžete jedlo "vylepšiť" pridaním opraženej slaninky, údeného mäsa alebo klobásky, čo osloví aj milovníkov mäsa.

Tento recept sa opiera o tradičné metódy prípravy, ktoré sa v slovenskej kuchyni osvedčili po mnoho generácií. Halušky skúste pripraviť zo špaldovej múky, ktorá je známa svojimi výživovými vlastnosťami.

Špalda obsahuje vysoký podiel vlákniny, vitamínov a minerálov, čo prispieva k ich výživovej hodnote. Navyše je ľahšie stráviteľná v porovnaní s bežnou pšeničnou múkou, čo robí tieto halušky zdravšou alternatívou. Ak však chcete, pokojne ich pripravte z klasickej hladkej múky.

Ingrediencie

  • 500 g hladká špaldová múka (hladká múka)
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 200-250 ml vlažnej vody (podľa potreby)
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica soli do vody na varenie halušiek
  • 50 g masla
  • 250-300 g tvaroh hrudkovitý (prípadne viac, podľa obľuby)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Pridáme lyžičku soli.
  2. Pripravíme si cesto na halušky. Do väčšej misky pridáme múku, soľ, rozmiešané vajce a olej. Postupne zapracujeme vlažnú vodu.
  3. Všetko dobre premiešame. Malo by nám vzniknúť vláčne ťahajúce sa cesto, ktoré by nemalo byť ani veľmi husté, ani príliš riedke. Podľa potreby pridáme buď vlažnú vodu, alebo ďalšiu múku.


     
  4. Do vriacej vody zavárame halušky. Varíme cca 10 minút, halušky musia vyplávať na povrch. Uvarené ich scedíme. Nepreplachujeme vodou, aby tvaroh lepšie priľnul na halušky.
  5. Maslo opražíme, aby zavoňalo. K scedeným haluškám pridáme opražené maslo a rozdrobený tvaroh izbovej teploty. Dochutíme soľou. Namiesto masla môžeme opražiť slaninku, ak máme radi mäsovú príchuť.

Tip na záver

Naše domáce halušky zo špaldovej múky si môžete pripraviť aj s hlávkovou alebo kyslou kapustou. Výborne sa hodia aj do rôznych polievok. Sú skvelé ako príloha k smotanovým omáčkam. Dobrú chuť! Alebo vyskúšajte náš recept na Liptovské bryndzové halušky.

Tvarohové halušky sú jemné a krémové, čo je dosiahnuté použitím hrudkovitého tvarohu. Tvaroh sa dokonale spojí s haluškami, čo vytvára lahodnú textúru a bohatú chuť.

Tento recept nezahŕňa zemiaky, čo zjednodušuje prípravu a umožňuje rýchlejšie dokončenie jedla. Halušky sa po uvarení zmiešajú s opraženým maslom, čo pridáva jedlu jemnú a voňavú príchuť.

Tvarohové halušky sú vynikajúce ako hlavné jedlo, ale môžu byť tiež skvelou prílohou k smotanovým omáčkam alebo polievkam. Celkovo sú tvarohové halušky jedinečnou kombináciou tradičných chutí a moderných výživových hodnôt, ktoré prinášajú to najlepšie z oboch svetov.

Tento recept je ideálny pre rodinné obedy a večere, kde si všetci pochutia na zdravom a chutnom jedle.

Videorecept