Hľadáte jednoduchý a rýchly spôsob, ako pripraviť chutný dezert? Je tu pre vás šťavnatá hrnčeková bublanina z hladkej múky.
Hrnčeková bublanina z hladkej múky
Tento tradičný koláč je obľúbený pre svoju jednoduchosť a univerzálnosť. Využitie hrnčekovej miery znamená, že na prípravu nepotrebujete váhu, čo zjednodušuje celý proces.
Navyše, recept na hrnčekovú bublaninu z hladkej múky môžete ľahko upraviť podľa toho, aké ovocie máte po ruke. Či už použijete jahody, čerešne alebo mix sezónneho ovocia, výsledok je vždy lahodný a šťavnatý. Bublanina bude skvelá. Tu je aj krehučká hrnčeková bublanina s ovocím. Skúste aj našich 8 jednoduchých receptov s čerešňami.
Suroviny - 1 hrnček = 250 ml
- 2 hrnčeky hladkej múky,
- 1 hrnček bieleho jogurtu,
- 3 ks vajcia,
- 1 hrnček kryštálového cukru,
- 3/4 hrnčeka oleja, alebo časť roztopeného masla,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1/2 balíčka prášku do pečiva,
- 500 g ovocia (jahody, čerešne, broskyne, čučoriedky, ríbezle, alebo mix čohokoľvek máte),
Postup receptu
- Vo väčšej miske vyšľahajte všetky celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom.
- Pridajte olej (maslo) a dobre premiešajte. Následne do cesta pridajte biely jogurt a opäť dobre premiešajte.
- Následne do cesta pridajte dva hrnčeky hladkej múky spolu s polovicou balíčka prášku do pečiva a všetko dobre premiešajte.
- Vyberte si ovocie, umyte ho, osušte a nakrájajte podľa potreby. Vymastite plech alebo ho vyložte papierom na pečenie. Nalejte cesto a uhladíte povrch.
- Na cesto rovnomerne rozložte pripravené ovocie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-45 minút. Po dopečení nechajte bublaninu vychladnúť a podávajte posypanú práškovým cukrom.
Nápady na vylepšenie
- Pridajte k cestu štipku škorice alebo kardamómu pre korenistú chuť.
- Ak máte radi oriešky, pridajte do cesta hrst nasekaných mandlí alebo vlašských orechov.
- Aby bol koláč vláčnejší, môžete nahradiť časť oleja roztopeným maslom.
- Pre viac sviežosti v ceste môžete pridať šťavu a kôru z jedného citróna alebo pomaranča.
- Na dekoráciu môžete použiť nie len práškový cukor, ale aj tvarohový alebo mascarpone krém, ktorý naneste na vychladnutú bublaninu.
Prečo hrnčeková bublanina z hladkej múky?
Pri príprave hrnčekovej bublaniny z hladkej múky je dôležité dodržiavať pomer surovín. Dve hrnčeky hladkej múky, jeden hrnček bielého jogurtu, a ostatné ingrediencie zabezpečia, že váš koláč bude šťavnatý a vláčny. Preosievanie múky spolu s práškom do pečiva je kľúčové pre správnu textúru koláča, a pridanie vanilkového cukru dodáva bublanine krásnu arómu.
Ak máte radi experimenty, môžete cestu ochutiť škoricou, či iné vhodné korenie, alebo pridať citrusovú kôru pre sviežejšiu chuť.
Hrnčeková bublanina z hladkej múky ponúka vynikajúcu príležitosť na prípravu dezertu, ktorý zaujmú na akomkoľvek stretnutí alebo oslave. Je to skvelý spôsob, ako ukázať kreativitu s rôznymi typmi ovocia a prispôsobeniami.
Nezabudnite koláč po upečení posypať práškovým cukrom alebo ho podávať so šľahačkou, tvarohovým alebo mascarpone krémom pre extra rozkoš. S touto bublaninou určite ohúrite všetkých svojich hostí! A tu je bublanina ako pavučinka. Prípadne tento recept na extra šťavnatú bublaninu. Alebo tento recept na extra šťavnatú bublaninu. Takto má chutiť najlepšia bublanina na Slovensku.