Slovenská praženica s rožkom a mliekom, skutočný recept našej starej mamy. Vyskúšajte si pripraviť tento tradičný recept, nebudete ľutovať.
Slovenská praženica s rožkom a mliekom
Tento recept na praženicu s opečenými kúskami pečiva podliatymi mliekom je u nás v rodine skutočným rodinným receptom. Jeho história siaha tak kam si len my dnes žijúci pamätáme.
Aktuálne je jeho autorkou stará či dokonca prastará mama. Vajíčka a rožok, to bol v minulosti základom kuchyne. Vajíčka znášajú sliepky priamo pasúce sa priamo na dvore a chlieb a rožky s mliekom, to bol základný každodenný nákup.
Časy sa dnes už trošku zmenili, ale vôna a chuť detstva zostávajú. Ak sa vám tá kombinácia zdá zvlásťna, skúste jej dať šancu. Vysledok vás určite milo prekvapí. A ak si predsalen poviete, že toto jedlo nie je pre vás, tak to berte ako informáciu čo sa na Slovensku v minulosti raňajkovalo.
A v našej rodine raňajkuje dodnes. Prípadne pre dospelých aj s pivom. Dobrú chuť. Prečítajte si aj článok o tom ako dlho vydržia vajíčka v chladničke.
Praženica s rožkom a mliekom
- Čas prípravy v min.: 5
- Čas smaženia v min.: 10
- Počet porcií: 2
Ingrediencie
- 1 staršie pečivo (najlepšie rožok),
- masť, alebo olej
- 3 dcl mlieka
- 4 vajíčka
- soľ
- zelenina ako príloha (napríklad zavárané kukuričky)
Slovenská praženica s rožkom a mliekom. Foto - autor
Postup receptu
- Starší rožok (nemusí byť čerstvý) pokrájame na kocky a osmažíme na masti, alebo na oleji do zlatova.
- Stíšiť plameň a podliať mliekom. Keď nám zmes zmäkne pridáme vajíčka (množstvo podľa chuti).
- Osolíme. Je dobré ak vajcia nie sú úplne husté, redšie sú lepšie.
- Výborná raňajková dobrota. Podávame so zeleninou podľa chuti, (napríklad so zaváranými kukuričkami).
- Pozrite si kompletný fotorecept praženice s rožkom a mliekom - kliknite.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na najlepšiu obyčajnú praženicu