Slovenská praženica s rožkom a mliekom, skutočný recept našej starej mamy. Vyskúšajte si pripraviť tento tradičný recept, nebudete ľutovať.

Slovenská praženica s rožkom a mliekom

Tento recept na praženicu s opečenými kúskami pečiva podliatymi mliekom je u nás v rodine skutočným rodinným receptom. Jeho história siaha tak kam si len my dnes žijúci pamätáme.

Aktuálne je jeho autorkou stará či dokonca prastará mama. Vajíčka a rožok, to bol v minulosti základom kuchyne. Vajíčka znášajú sliepky priamo pasúce sa priamo na dvore a chlieb a rožky s mliekom, to bol základný každodenný nákup.

Časy sa dnes už trošku zmenili, ale vôna a chuť detstva zostávajú. Ak sa vám tá kombinácia zdá zvlásťna, skúste jej dať šancu. Vysledok vás určite milo prekvapí. A ak si predsalen poviete, že toto jedlo nie je pre vás, tak to berte ako informáciu čo sa na Slovensku v minulosti raňajkovalo.

A v našej rodine raňajkuje dodnes. Prípadne pre dospelých aj s pivom. Dobrú chuť. Prečítajte si aj článok o tom ako dlho vydržia vajíčka v chladničke.

Praženica s rožkom a mliekom

  • Čas prípravy v min.: 5
  • Čas smaženia v min.: 10
  • Počet porcií: 2

 

Ingrediencie

  • 1 staršie pečivo (najlepšie rožok),
  • masť, alebo olej
  • 3 dcl mlieka
  • 4 vajíčka
  • soľ
  • zelenina ako príloha (napríklad zavárané kukuričky)

 

Slovenská praženica s rožkom a mliekom. Foto - autor

Postup receptu

  1. Starší rožok (nemusí byť čerstvý) pokrájame na kocky a osmažíme na masti, alebo na oleji do zlatova.
  2. Stíšiť plameň a podliať mliekom. Keď nám zmes zmäkne pridáme vajíčka (množstvo podľa chuti).
  3. Osolíme. Je dobré ak vajcia nie sú úplne husté, redšie sú lepšie.
  4. Výborná raňajková dobrota. Podávame so zeleninou podľa chuti, (napríklad so zaváranými kukuričkami).
  5. Pozrite si kompletný fotorecept praženice s rožkom a mliekom - kliknite.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšiu obyčajnú praženicu