Najlepšia brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. Skvelý recept so značkou Ženy v meste musíte určite vyskúšať. Chutí fantasticky.
Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov - fotorecept kliknite
Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. Vyskúšajte skvelý recept so značkou Ženy v meste plný vitamínov, ktorý si určite obľúbite. Fantastická zapekaná brokolica aj v bezmäsitej verzii. Nech sa páči. Inšpirujte sa.
Brokolica vašim deťom príliš nechutí? Máme pre vás jednoduchý a veľmi chutný recept. Zdravá a výživná brokolica na spôsob francúzskych zemiakov. Želáme vám dobrú chuť.
Prečo práve brokolica? Brokolica je kráľovnou zeleniny. Zelený poklad zdravia patrí medzi 7 superpotravín. Má protirakovinové účinky, odporúča sa konzumovať každý deň. Obsahuje veľa bielkovín, vlákniny, vitamín A, C, draslík, vápnik, horčík, betakarotén, aj luteín. Neovplyvňuje hladinu cukru v krvi.
Zdravá polievka z brokolice vynikajúca krémová brokolicová polievka
Fantastická brokolica ako francúzske zemiaky
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 4
Vynikajúca brokolica zapekaná - ingrediencie
- 1 ks čerstvá brokolica
- 2-3 vajcia uvarené natvrdo
- 6 plátkov šunky (pri bezmäsitej verzii ju vynecháme)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (masla)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- dve hrste nastrúhaného syra (eidam, gouda, mozzarella, ale aj tofu)
- na vymastenie zapekacej misy: kúsok masla alebo lyžica olivového oleja
- na zálievku: 1 ks šľahačková smotana (200-250 ml), 2 ks vajce, soľ
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie
Brokolica na spôsob francúzskych zemiakov. Foto - Nela
Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov - postup receptu
- Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, hrubé stonky odstránime. Stonky z brokolice nevyhadzujte, ponúkame vám skvelý tip na záver.
- V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme trochu soli. Ružičky brokolice obvaríme cca 3 minúty. Potom ich prelejeme studenou vodou, scedíme.
- Zapekaciu misu veľkosti približne 17x25 cm vymastíme maslom alebo olivovým olejom. Polovicu ružičiek brokolice rozložíme po celej miske.
- Takto pripravenú brokolicu jemne osolíme a koreníme, poukladáme na ňu kolieska natvrdo uvarených vajec. Ja som mala na polomäkko.
- Na vajíčka poukladáme nakrájanú šunku. Pri bezmäsitej verzii šunku samozrejme vynecháme. Môžeme zvoliť aj párky alebo klobásu.
- Potom pokračujeme orestovanou cibuľou, ktorú sme si nadrobno nakrájali a orestovali na masle (oleji). Výborne našu brokolicu dochutí.
- Nakoniec prekladanie zapekanej brokolice ukončíme zvyšnými ružičkami brokolice, jemne osolíme a okoreníme. Pripravíme si zálievku.
- V smotane rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme. Brokolicu zalejeme, posypeme syrom a pečieme pri teplote 175 oC 20 minút dozlata.
- Chutnú brokolicu na spôsob francúzskych zemiakov podávame s opekanými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Pri fit verziii so šalátom.
Tip na záver: Namiesto brokolice môžeme zvoliť aj tiež zdravý karfiol. Postup prípravy je rovnaký. Z hrubých stoniek brokolice alebo karfiolu si urobte zeleninový vývar, ktorý si môžete aj zamraziť. Ani kúsok zeleniny nazmar.
Dobrú zeleninovú chuť.
Inšpirujte sa najlepšia zapekaná zelenina s cuketou a mozzarellou