Čerešňový koláč to nie je len bublanina. Hoci tá samozrejme stojí za to, tu je ďalších 5 receptov na čerešňový koláč, ktoré sa naozaj opatí vyskúšať.

5 receptov na čerešňový koláč

Čerešňový koláč je vynikajúci dezert, ktorý si môžete pripraviť v mnohých variáciách, či už preferujete tradičné kysnuté cesto, svieže piškótové cesto, alebo moderný cheesecake.

V tomto výbere receptov na čerešňový koláč nájdete inšpirácie pre každú príležitosť. Od klasického čerešňového koláča s mrveničkou, ktorý poteší každého milovníka sladkých chutí, až po jemný tvarohový koláč s čerešňami, ktorý je ideálny na letné popoludnie.

Nech už si vyberiete akýkoľvek recept a nemusí to byť iba čerešňová bublanina, čerešňový koláč vám vždy prinesie do kuchyne vôňu a chuť čerstvých čerešní, ktoré sú synonymom leta a radosti.

1. Čerešňový koláč s mrveničkou

Suroviny:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Náplň:

  • 500 g čerstvých alebo mrazených čerešní
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice kukuričného škrobu

Mrvenička:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 50 g cukru

Postup:

  1. Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a dáme do chladničky odpočinúť.
  2. V miske zmiešame čerešne, cukor, vanilkový cukor a škrob.
  3. Cesto rozvaľkáme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Na cesto rozložíme čerešňovú náplň.
  5. Pripravíme mrveničku zmiešaním múky, masla a cukru a posypeme ňou koláč.
  6. Pečieme pri teplote 180 °C asi 35-40 minút.

2. Čerešňový koláč z kysnutého cesta

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 30 g droždia
  • štipka soli

Náplň:

  • 600 g čerešní
  • 150 g cukru
  • 2 lyžice krupice

Postup:

  1. Pripravíme kvások z mlieka, droždia a lyžičky cukru.
  2. Zvyšné suroviny na cesto zmiešame a pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho kysnúť.
  3. Čerešne vymiešame s cukrom a krupicou.
  4. Cesto rozvaľkáme a rozložíme na plech.
  5. Na cesto rozložíme čerešne.
  6. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30-35 minút.

3. Čerešňový cheesecake

Suroviny:

Korpus:

  • 200 g sušienok
  • 100 g masla

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g krémového syra
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 300 g čerešní
  • 100 g cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup:

  1. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom, natlačíme do formy a dáme do chladničky.
  2. Zmiešame tvaroh, krémový syr, cukor, vajcia a vanilkový extrakt. Nalejeme na sušienkový základ.
  3. Pečieme pri teplote 160 °C asi 60 minút.
  4. Čerešne, cukor, citrónovú šťavu a škrob zmiešame a varíme, kým nezahustnú. Polejeme cheesecake.
  5. Necháme vychladnúť a podávame.

4. Čerešňový piškótový koláč

Suroviny:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 150 g cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka

Náplň:

  • 500 g čerešní
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
  2. Pridáme olej a mlieko, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Čerešne zmiešame s cukrom.
  4. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rozložíme naň čerešne.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.

5. Čerešňový koláč s tvarohom

Suroviny:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 500 g čerešní

Postup:

  1. Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a dáme do chladničky odpočinúť.
  2. Tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajcia a vanilkový cukor zmiešame dohladka.
  3. Cesto rozvaľkáme a rozložíme na plech.
  4. Na cesto nalejeme tvarohovú náplň a na ňu rozložíme čerešne.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.

Prečo?

Čerešňový koláč z kysnutého cesta je perfektný pre rodinné oslavy, zatiaľ čo čerešňový piškótový koláč je skvelou voľbou pre rýchly a jednoduchý sezónny dezert.

Ak hľadáte niečo výnimočné, vyskúšajte čerešňový cheesecake, ktorý kombinuje krémovú textúru s kyslastými čerešňami v lahodnej poleve. S našimi receptami si môžete byť istí, že váš čerešňový koláč bude vždy úspechom, nech už ho podávate pri akejkoľvek príležitosti.