Čerešňový koláč to nie je len bublanina. Hoci tá samozrejme stojí za to, tu je ďalších 5 receptov na čerešňový koláč, ktoré sa naozaj opatí vyskúšať.
5 receptov na čerešňový koláč
Čerešňový koláč je vynikajúci dezert, ktorý si môžete pripraviť v mnohých variáciách, či už preferujete tradičné kysnuté cesto, svieže piškótové cesto, alebo moderný cheesecake.
V tomto výbere receptov na čerešňový koláč nájdete inšpirácie pre každú príležitosť. Od klasického čerešňového koláča s mrveničkou, ktorý poteší každého milovníka sladkých chutí, až po jemný tvarohový koláč s čerešňami, ktorý je ideálny na letné popoludnie.
Nech už si vyberiete akýkoľvek recept a nemusí to byť iba čerešňová bublanina, čerešňový koláč vám vždy prinesie do kuchyne vôňu a chuť čerstvých čerešní, ktoré sú synonymom leta a radosti.
1. Čerešňový koláč s mrveničkou
Suroviny:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Náplň:
- 500 g čerstvých alebo mrazených čerešní
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Mrvenička:
- 100 g hladkej múky
- 50 g masla
- 50 g cukru
Postup:
- Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a dáme do chladničky odpočinúť.
- V miske zmiešame čerešne, cukor, vanilkový cukor a škrob.
- Cesto rozvaľkáme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na cesto rozložíme čerešňovú náplň.
- Pripravíme mrveničku zmiešaním múky, masla a cukru a posypeme ňou koláč.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 35-40 minút.
2. Čerešňový koláč z kysnutého cesta
Suroviny:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 30 g droždia
- štipka soli
Náplň:
- 600 g čerešní
- 150 g cukru
- 2 lyžice krupice
Postup:
- Pripravíme kvások z mlieka, droždia a lyžičky cukru.
- Zvyšné suroviny na cesto zmiešame a pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho kysnúť.
- Čerešne vymiešame s cukrom a krupicou.
- Cesto rozvaľkáme a rozložíme na plech.
- Na cesto rozložíme čerešne.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 30-35 minút.
3. Čerešňový cheesecake
Suroviny:
Korpus:
- 200 g sušienok
- 100 g masla
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 200 g krémového syra
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 300 g čerešní
- 100 g cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Postup:
- Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom, natlačíme do formy a dáme do chladničky.
- Zmiešame tvaroh, krémový syr, cukor, vajcia a vanilkový extrakt. Nalejeme na sušienkový základ.
- Pečieme pri teplote 160 °C asi 60 minút.
- Čerešne, cukor, citrónovú šťavu a škrob zmiešame a varíme, kým nezahustnú. Polejeme cheesecake.
- Necháme vychladnúť a podávame.
4. Čerešňový piškótový koláč
Suroviny:
Cesto:
- 4 vajcia
- 150 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
Náplň:
- 500 g čerešní
- 100 g cukru
Postup:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
- Pridáme olej a mlieko, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Čerešne zmiešame s cukrom.
- Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rozložíme naň čerešne.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
5. Čerešňový koláč s tvarohom
Suroviny:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 500 g čerešní
Postup:
- Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a dáme do chladničky odpočinúť.
- Tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajcia a vanilkový cukor zmiešame dohladka.
- Cesto rozvaľkáme a rozložíme na plech.
- Na cesto nalejeme tvarohovú náplň a na ňu rozložíme čerešne.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.
Prečo?
Čerešňový koláč z kysnutého cesta je perfektný pre rodinné oslavy, zatiaľ čo čerešňový piškótový koláč je skvelou voľbou pre rýchly a jednoduchý sezónny dezert.
Ak hľadáte niečo výnimočné, vyskúšajte čerešňový cheesecake, ktorý kombinuje krémovú textúru s kyslastými čerešňami v lahodnej poleve. S našimi receptami si môžete byť istí, že váš čerešňový koláč bude vždy úspechom, nech už ho podávate pri akejkoľvek príležitosti.