Príbeh Dariny Matyášovej sa začína v 70. rokoch vo vtedajšom Československu, keď ako študentka brigádovala pre slovenskú značku Carpathia. Po skončení štúdia sa vrátila tam, kde ako študentka začínala.
Po čase sa prepracovala až na vedúcu pozíciu vo vývoji nových polievok a hneď dostala náročnú úlohu – vytvoriť recept na hotovú polievku upravenú pre slovenského spotrebiteľa.
Matyášová vymyslela francúzsku sáčkovú polievku
Bolo to v roku 1971, keď vymyslela dehydrovanú francúzsku polievku, ktorá patrí dodnes medzi najpredávanejšie na Slovensku. Pani Matyášovej vtedy napadlo nahradiť chuťovo pomerne výraznú cibuľu pórom, ktorý je lokálnym chutiam bližší. Je autorkou a spoluautorkou receptúr ďalších dehydrovaných a sterilizovaných polievok.
Polievky sa na základe receptúr z Vitany začali predávať v 60. rokoch, do roku 1970 bol ich predaj veľmi pomalý. Inžinier Alexander Trubnyj vtedy začal zakladať vývojové oddelenie a začal robiť vývoj polievok na "slovenské chute".
"V roku 1970 som nastúpila na vývojové oddelenie, a keď odišiel na dlhodobú dovolenku cez leto, tak povedal, aby sme voľačo robili a zadanie znelo: číra polievka, bujónového typu, taká, akú ešte nemáme. Čo bolo dosť ťažké, pretože pre nás bola číra polievka len slepačia alebo hovädzia. Tak sme rozmýšľali nad verziou, ktorá by bola niečo medzi cibuľačkou, ale nie príliš cibuľová a hovädzou, ale nie príliš hovädzia. A vymysleli sme túto, francúzsku polievku s pórom," spomínala Darina Matyášová a doplnila, že trvalo asi tri roky, kým sa od prvotného nápadu dostala polievka do výroby, keďže v Carpathii chýbali stroje na plnenie.
Matyášová - od študentky po generálnu riaditeľku
Matyášová, ktorá sa narodila v roku 1943, celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. Tie sa vyrábali a vyrábajú v prievidzskom potravinárskom závode, kde pracovala od roku 1966 až do odchodu na dôchodok v roku 2000. V závode zastávala rôzne pozície až po generálnu riaditeľku.
Nezvyčajná zbierka receptov, pod názvom 1000 najlepších nedeľných polievok Slovenska. Iniciátorkou tohto projektu a odbornou garantkou knihy je Darina Matyášová (1943), ktorá celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. Foto TASR - Pavol Remiaš
„Môžem povedať, že s polievkami Carpathia sme vyrástli ‒ brali sme si ich na dovolenky, na stanovačky a občas si ich dávali len tak, napríklad na večeru. Som veľmi rada, že francúzska polievka mojej mamičky je dodnes najobľúbenejšia na Slovensku,“ povedala jej dcéra Nataša, ktorá pokračuje v stopách svojej mamy. Najprv ako riaditeľka kvality a neskôr ako technická riaditeľka všetkých závodov v Česku a na Slovensku roky starostlivo dozerala na kvalitu používaných surovín.