Jarné závitky s tofu a zeleninou
Čas prípravy závitkov: 45 minút
Čas varenia: 5 minút
Počet porcií: 2-3
Ázijské alebo konkrétnejšie japonské jarné závitky v ryžovom papieri dnes nájdeme takmer v každom bistre na Slovensku, najčastejšie plnené zeleninou, krevetami či tofu a podávané po boku s lahodnou arašidovou omáčkou. My vám dnes ukážeme, ako si ušetriť cestu do ázijskej reštaurácie a radšej si z pohodlia domova nachystať jarné závitky aj s nevyhnutnou omáčkou. Postup nie je vôbec náročný a zvládne ho každý, len si treba dávať pozor na jednu konkrétnu časť - plnenie a rolovanie samotných závitkov. Ryžový papier sa totiž nesmie prehnúť na polovicu a zlepiť. Inak sa nemáte čoho báť!
Želáme vám veľa šťastia pri postupovaní! Máme pre vás aj tento fotorecept na správnu prípravu tofu, aby bolo na záver chutné aj chrumkavé, pretože síce je dnes rovnako ako celá ázijská kuchyňa populárne, mnohí s jeho prípravou stále bojujeme. Vyskúšajte preto náš ľahký fotonávod!
Najpredávanejšie z nášho eshopu
Ingrediencie na závitky
- 60 g tenkých ryžových rezancov
- 12-15 ks ryžového papiera
- 3-4 ks listov ľadového šalátu
- 1/3 uhorky
- 1/3 menšieho kalerábu
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 ks zelených stoniek z jarnej cibuľky
- 250 g tofu
- 30 g nesolených arašidov
- 1 PL oleja
- 15 g korianderu
Ingrediencie na omáčku k závitkom
- 2 PL ryžového octu
- 2 PL sójovej omáčky
- 4 PL arašidového masla
- 2 PL medu alebo trstinového cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 10 g čerstvého zázvoru
- 100 ml vody
Zeleninové jarné závitky s tofu: Postup ázijského receptu
1. Na suchej panvici opražíme arašidy, ktoré takto dosiahnu svoju výraznú chuť a arómu, avšak dávame riadny pozor, aby sme ich nespálili. Na stredne veľkom ohni ich pražíme cca 4 minúty. Celý čas miešame. Následne dáme arašídy bokom, aby vychladli. Na panvicu medzitým nalejeme olej a na plátky nakrájané tofu, ktoré opekáme dozlatista z oboch strán (presne ako na obrázku).
2. Uvaríme si ryžové rezance. Ľadový šalát, uhorku a stonky jarnej cibuľky nakrájame na tenké pásy. Nastrúhame aj mrkvu a kaleráb, tiež na tenučné pásiky pomocou škrabky. Potom nadrobno nasekáme koriander aj vychladnuté arašidy. Opečené tofu tiež môžeme nakrájať na tenko.
3. Zatiaľ zohrejeme v malom hrnci vodu, sójovú omáčku, cukor alebo med a ocot. Pridáme k nim aj nadrobno nakrájaný zázvor a cesnak. Necháme prejsť varom.
4. Do misky odoberieme potrebné množstvo arašidového masla a precedíme k nemu teplú zmes z hrnca. Dobre premiešame a dáme nabok vychladnúť.
5. Teraz začína celkom pracná časť receptu - plnenie a rolovanie závitkov. Pripravíme si čistú navlhčenú utierku ako podklad a misku s vlažnou vodou. Zoberieme kus ryžového papiera a vložíme do misky s vodou na cca 2 minúty. Môžeme ho vytiahnuť aj polotvrdý, pretože po chvíli ešte zmäkne. Treba hlavne dávať pozor, aby sa vám papier nepreklopil na polovicu a nezlepil.
6. Papier položíme na navlhčenú utierku a začneme ukladať ingrediencie do spodnej tretiny, presne ako na obrázku nižšie.
7. Následne prehneme spodný okraj a zmes poriadne utiahneme. Nad zmes pridáme opečené tofu a bočné okraje zahneme smerom dovnútra.
8. Teraz už len stačí celú hmotu zrolovať smerom nahor. Postup opakujeme, až kým sa nezbavíme všetkých ingrediencií. Zeleninové jarné závitky s tofu podávame spolu s arašidovou omáčkou. A máme hotovo!
Veríme, že sa vám závitky podľa nášho fotopostupu podarili!
Dobrú chuť!
Pripravujeme pre vás už aj recept na vyprážané jarné rolky s mletým mäsom (22.1.2025). Máte sa na čo tešiť!