Vynikajúca zapekaná špargľa so syrom a smotanou. Chutná, šťavnatá, zdravá. Vyskúšajte jednoduchý recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.
Do zapekanej špargle môžete pridať aj dusenú alebo údenú šunku. Pripravte si úžasnú špargľu podľa svojej chuti.
Zapekaná špargľa so syrom
Máte špargľu a neviete ako si ju pripraviť? Inšpirujte sa jednoduchým receptom so značkou Ženy v meste. Fantastická zapekaná špargľa so syrom. Dobrú chuť vám želáme.
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku receptov zo zeleniny, inšpirujte sa receptami zo zeleniny.
Prečo práve špargľa? Špargľa posilňuje nielen imunitu, pôsobí aj proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie, pôsobí ako afrodiziakum.
Neobsahuje žiaden tuk, má minimum kalórií, je bohatým zdrojom vlákniny. Môžeme sa jej najesť do sýta bez výčitiek. Vybrali sme pre vás aj recept na šparglu na pare, alebo špargľový krém.
Najlepšia zapekaná špargľa so syrom a smotanou
- Čas prípravy: 15 minút,
- Čas zapekania: 30 - 40 minút,
- Počet porcií: 2-3,
Ingrediencie
- 1 balenie (500 g) špargle (bielej, zelenej) (ako chutí špargľa)
- zelenú špargľu nie je potrebné šúpať, zelená špargľa potrebuje aj kratšiu tepelnú úpravu, (návod ako ošúpať špargľu)
- 3 polievkové lyžice masla (2 lyžice na restovanie cibule, 1 lyžica na vymastenie zapekacej misy),
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 200 ml kyslá smotana,
- 2 ks vajce,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti, môžeme aj vynechať),
- dve plné hrste nastrúhaného syra (eidam, gouda, mozarrella alebo parmezán),
- na dochutenie: soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, trochu kurkumy (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby),
Vynikajúca zapekaná špargľa so syrom. Foto - Nela
Postup receptu na zapekanú špargľu so syrom a smotanou
- Špargľu ošúpeme a zo spodnej časti odrežeme 1,5 cm. Nezabúdame, špargľa sa čistí škrabkou, začíname pod hlavičkou a končíme na dolnej časti.
- Očistenú špargľu umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky (2-3 cm). Špargľu nie je potrebné predvariť, zapekáme ju očistenú a surovú.
- Pripravíme si smotanovú zálievku. Ku kyslej smotane primiešame roztlačený cesnak podľa chuti, vajcia, soľ, korenie, papriku, môžeme aj kurkumu.
- Zapekaciu misu (cca 25x15 cm) vymastíme maslom. Začíname prvou vrstvou, polovicou nakrájanej špargle. Pridáme cibuľu orestovanú na masle.
- Špargľu jemne osolíme a okoreníme. Špargľu polejeme polovicou smotanovej zálievky, pridáme plnú hrsť nastrúhaného obľúbeného syra.
- Vrstvíme opäť špargľu, jemne osolíme, okoreníme. Zalejeme aj zvyšnou smotanovou zálievkou, nakoniec posypeme druhou polovicou syra.
- Takto pripravenú špargľu zapekáme pri teplote 180 oC približne 30-40 minút podľa potreby, dozlatista. Môžeme podávať so zemiakmi, zeleninou.
Tip na záver: Zdá sa vám zapekaná špargľa so syrom príliš nudná? Na prvú vrstvu špargle pridajte na kocky nakrájanú dusenú alebo údenú šunku. Zapekaná špargľa získa nielen na chuti, ale bude aj sýtejšia. Do smotanovej zálievky môžeme pridať aj nadrobno nakrájané čerstvé bylinky podľa obľuby. Dobrú špargľovú chuť. Skúste aj ďalšie recepty zo špargle.
Vyskúšajte aj skvelý kôprový prívarok so špargľou