Výborná cuketa, všetko o obľúbenej zelenine, skladovanie, kalórie. Cuketa, recepty, skladovanie, kalórie. Obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila zaujímavý blog o cukete. Skúste aj cuketovú polievku.
Cuketa, recepty, skladovanie, kalórie
Všetko, čo by sme mali vedieť, aké sú jej účinky pre náš organizmus, ktoré druhy cukety poznáme, ako ju skladovať a širokú ponuku úžasných receptov pre celú rodinu.
Prečo taká pozornosť? Preto, lebo práve cuketa patrí k najzdravším druhom zeleniny. Je plná živín, vitamínov a minerálov. V slovenských kuchyniach si našla svoje pevné miesto, lebo je dostupná, nenáročná a rýchla na prípravu.
Cuketa pripomína uhorku, ale je oveľa väčšia. Konzumovať by sme ju mali aj so šupkou, pretože tam sa nachádza najviac zdraviu prospešných látok. Odporúča sa pri rôznych diétach, hlavne pre nás ženy je ideálna, keď chceme byť štíhle a krásne. 🥒
Cuketa a jej účinky na naše zdravie
- vplýva na činnosť obličiek
- odvodňuje a zároveň detoxikuje
- pomáha pri liečbe reumatizmu, dne a cukrovke
- zlepšuje činnosť mozgu
- pôsobí upokojujúco
- má antibakteriálne účinky
- prospieva ľudom s vysokým krvným tlakom a cholesterolom
- odporúča sa pri srdcovo-cievnych ochoreniach
- je výborná pri tráviacich ťažkostiach, zlepšuje totiž pohyblivosť čriev
- priaznivo vplýva na imunitný systém
- ak chceme schudnúť, mali by sme sa s ňou kamarátiť
Cuketa obsahuje
stopové prvky
- vitamíny A, E
- vitamíny skupiny B
- kyselinu listovú
- karotény
- horčík
- vápnik
- magnézium
- draslík
- meď
- železo
- fosfor
- zinok
Odkiaľ pochádza cuketa?
Do našich končín sa cuketa dostala s kolumbovskými výpravami zo strednej Ameriky. Do podoby, s akou sa dnes stretávame, bola cuketa umelo vyšľachtená z iných odrôd práve v Taliansku. Z talianskeho zucchine pochádza práve názov cukina, cuketa.
Rýchla úroda
Veľkým benefitom cukety je jej rýchle a jednoduché pestovanie. Môžeme si ju predpestovať ako sadeničku, alebo semienka vysiať priamo do záhonu. Darí sa jej aj na balkóne. Prvú úrodu môžeme zbierať zhruba za dva mesiace od výsevu. Plody cukety zberáme priebežne, nenechávame ich prerastať. Mladé cukety chutia najlepšie.
Je cuketa kalorická?
Ale kdeže. Patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny, pretože obsahuje veľa vody, okolo 93,5 %. V 100 gramoch nájdeme iba 20 kalórií. Takže, s chuťou a bez výčitiek do jej prípravy.
Sú kvety z cukety jedlé?
Áno, jej kvety sú taktiež jedlé. Dajú sa plniť rôznymi ingredienciami a často sú vychytávkou tých najluxusnejších reštaurácií po celom svete.
Ako cuketu skladovať?
Skladujeme iba vyzreté plody, tie, ktoré už nerastú. Cuketu od stonky odrežeme, miesto rezu necháme dobre zaschnúť. Dbáme aj na to, aby nebola porušená šupka. Potom ich skladujeme na suchom a chladnom mieste. Ak nie sú cukety dostatočne vyzreté, behom niekoľkých týždňov zhnijú. V dobre vetranej pivnici vydržia až do februára budúceho roka. Mladá cuketa je vhodná na rýchly konzum, nie na dlhodobé skladovanie.
Ktorá cuketa je najlepšia?
Cuketa môže mať svetlozelenú, žltú, oranžovú, ale aj tmavozelenú farbu šupky. Tmavozelené cukety majú najvyšší podiel vody, preto na placky, zapekanie alebo grilovanie sú vhodnejšie ostatné druhy cukiet. Tie majú menej dužiny a sú mäsitejšie. Nakoniec, je úplne jedno, ktorú cuketu si pripravíme, dôležité je, že si doplníme dávku minerálov a živín.
Recepty z cukety
Cuketa v kuchyni
Cuketa má jemnú lahodnú chuť, ktorá nie je rušivá. Môžeme s ňou experimentovať, stačí ju iba správne dochutiť. Výborne ladí s cesnakom. Môžeme ju plniť, zapekať, grilovať. Je vhodnou prílohou ku kalorickejším a pikantnejším jedlám.
Či si ju pripravíme na slano vo forme polievok, nákypov, omáčok, prívarkov, príloh, alebo aj na sladko, v koláčoch, tortách, krémoch, nezabúdajme, v šupke je najviac výživných látok, preto cuketu nešúpeme.
Najlepšie recepty z cukety, nechajte sa inšpirovať. Dobrú chuť.
- Nastrúhaná cuketa, ako jednoducho pripraviť najlepšiu strúhanú cuketu. fit recept - kliknite
- Fantastická zapekaná cuketa s mozzarellou. Jednoduchý recept - kliknite
- Zdravá cuketová polievka, od ktorej nepriberiete – kliknite
- Super cuketová polievka s mrkvou, RECEPT na zeleninový vývar - kliknite
- Lahodná hubová polievka z čerstvých húb - kliknite
- Bleskové rizoto s kuracím mäsom a zeleninou - kliknite
- Fantastická omeleta s medvedím cesnakom - kliknite
- Rýchla večera z cukety, z ktorej nepriberiete - kliknite
- Výborné cestoviny s cuketou, zdravé a rýchle - kliknite
- Cuketový prívarok, skvelý, rýchly a bez lepku - kliknite
- Výborné cuketové placky zo špaldovej múky - kliknite
- Chutné čínske opekané rezance s kuracím mäsom a vajcom – kliknite
- Zdravá cuketová pomazánka, skvelá – kliknite
- Výborné lasagne, jednoduché a vynikajúce – kliknite
- Pravá živánska pochúťka z jedného pekáča – kliknite
- Zeleninová omáčka nielen pre deti - kliknite
- Fantastické zapekané morčacie mäso s cuketou utopené v korení – kliknite
- Výborné kuracie ragú s mandľami - kliknite
- Skvelá zapekaná cuketa so syrom a zeleninou - kliknite
- Bulgur, zdravý a chutný s pečenou rybou a cuketou - kliknite
- Výborné bazalkové pesto s chuťou Provensálska – kliknite
- Výborná čokoládová torta z cukety, zdravšia varianta - kliknite
- Výborný tatarák z cukety, rýchly RECEPT na spracovanie cukety
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pravidelne pripravuje zaujímavé, rýchle, chutné a predovšetkým zdravšie recepty. Zdravie a spokojnosť rodiny je pre nás to najviac. Aj v najbližších dňoch nájdete na našom portáli novinky nielen z cukety.
Čo dodať na záver?
Aj keď je cuketa letná zelenina, v obchodoch a na trhoch ju nájdeme po celý rok. Nie je drahá, preto poteší aj naše peňaženky. Nemusíme tak siahať po rôznych výživových doplnkoch. Zázrak menom cuketa uzdraví, omladí, zoštíhli. Neváhajte a zaraďte ju čo najskôr do svojho jedálnička.