Tradičný poľský koláč mazurek, recept originál na Veľkú noc. Ak milujete poľské krowky, vyskúšajte si upiecť sladučký mazurek.
Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - fotorecept kliknite
Mazurek je tradičný poľský koláč, typický pre obdobie Veľkej noci. Základom je krehké, tenké cesto a jeho povrch by mal byť veľmi sladký. Mazurek môže mať rôzne tvary: štvorce, trojuholníky, obdĺžniky, môže byť aj okrúhla a vtedy pripomína veľkonočnú kraslicu.
Keďže mazurek sú pekne zdobené, počas sviatkov plnia aj skrášľovaciu funkciu.
Druhá, vrchná vrstva tohto tradičného koláča môže byť z ovocia vareného v sladkom náleve, ale aj z karamelovej masy alebo masy, ktorou sa plnia maslové bonbóny. A tak sa konečne blížime k obľúbeným chutiam Slovákov: ku krowkám. Všetko potrebné k mazurek si vyrobíme sami doma. 🍬
Vybrali sme pre vás aj recept na super čokoládové brownies, RECEPT so špaldovou múkou
Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - ingrediencie
Na krehké cesto:
- 200 gramov pšeničnej múky
- 50 gramov škrobu (solamyl)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 150 gramov masla
- 1 vajíčko
Na masu:
- pár lyžíc marhuľového džemu (nemusí byť)
- 1 konzerva kondenzovaného sladkého mlieka (cca 400 gramov)
- mandľové lupienky
- pomarančová kôra
Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc. Foto - Malgorzata Wojcieszynska
Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - postup receptu
- Najprv si pripravme sladkú masu, lebo na to potrebujeme troška viac času. Je to jednoduché: konzervu so sladeným kondenzovaným mliekom vložíme do hrnca s vodou a varíme na miernom ohni tak, aby voda stále mierne bublala, asi 3 hodiny.
- Konzerva má byť stále ponorená vo vode, čiže počas varenia vodu podľa potreby treba dopĺňať. Konzervu necháme v hrnci až kým nevychladne. Keď už nebude teplá, môžeme ju otvoriť (inak by mohla vybuchnúť). Pozor, takto pripravenú masu nemusíte využiť hneď, môžete si ich pripraviť viac a otvoriť vtedy, keď budete potrebovať.
- Cesto pripravujeme nasledovne: zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a maslo. Maslo by malo byť mäkké. Potom pridávame vajíčko. Keby bolo cesto veľmi suché, môžeme pridať ešte jedno vajíčko. Cesto zamiesime. Niektorí odporúčajú nechať ho niekoľko hodín postáť v chladničke.
- Potom cesto rozvaľkáme a vyložíme v ľubovoľnom tvare na papier na pečenie. My sme z cesta vyrezali obdĺžnik, z odrezkov sme nalepili po bokoch stranách ozdobný rám. Kým sme cesto vložili do rúry predhriatej na 200 stupňov, ešte sme ho napichali vidličkou, aby sa počas pečenia nezdvihlo a nepopraskalo. Cesto sme piekli 20 minút. Keď vychladlo, potreli sme ho džemom (nie je to nutné) a potom karamelovou masou. Mazúrek sme ozdobili mandľovými lupienkami a pomarančovou kôrou tak, aby vznikol obraz kvetín.
- Mazurek je najlepší chladený, keď sa konzumuje až na ďalší deň. Sme presvedčení, že keď tento jednoduchý recept vyskúšate, zamilujete si ho. Najmä, ak patrite k tým, ktorí zbožňujú krowky.
Dobrú chuť! 🍬
Vyskúšajte aj tento recept na najlepší tvarohový koláč s broskyňami, RECEPT úspech zaručený
Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc. Foto - Malgorzata Wojcieszynska