Jednoduchý krehký jablkový koláč, originálny. Recept, ktorý vyzerá ako rozkvitnutá ruža som našla na blogu Corinne – Senegalčanky, pôvodom z ostrova Guadeloupe.
Jednoduchý krehký jablkový koláč
Rozmýšľate nad ľahkým zdravým dezertom? Má to byť jednoduché, a pritom originálne, chcete prekvapiť, a zároveň zamestnať deti pri pečeni? Jablkový koláč v tvare ruže možno splní všetky tieto kritéria.
Recept na jablkový koláč, ktorý vyzerá ako rozkvitnutá ruža som našla na blogu Corinne – Senegalčanky, pôvodom z ostrova Guadeloupe. Tu sú aj ďalšie recepty na jablkový koláč. Vybrali sme aj recept na výborný makový koláč s ovocím, hrnčekový RECEPT
Ingrediencie
- 2 kilá červených jabĺk
- 40 cl šľahačkovej smotany
- 4 citróny
Cesto
- 100g kryštálového cukru
- 300g múky
- 1 vajce
- štipku soli
- 150g masla
Cesto na jablkový koláč. Foto - Mária Danthine-Dopjerová
Postup receptu
- Pokrájajte a ošúpte 5 jabĺk, dajte ich do kastrola s dvoma lyžicami vody a vanilkovým cukrom. Varte pol hodinu na slabom ohni, až kým nie sú jablká úplne mäkké. Po vychladnutí zamixujte a nechajte odstáť. Vyšľahajte smotanu do šľahacky a zmiešajte s jablčným pyté. Získate kremový kompót.
- V mise zmiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, vymiešajte spolu, pridajte múku, štipku soli a vypracujte do kompaktného homogénneho cesta. Zabalte cesto do mikroténového tenkého sáčku a dajte na 20 minút do chladničky. Zatiaľ maslom vytrite formu na tortu, rozprestrite cesto, napichajte vidličkou, aby dýchalo a dajte piecť pri 180°C 20 až 25 minút.
- Do misy vyžmýkajte 4 citróny. Jablká nakrájajte na čo najtenšie plátky, nakrájane plátky jabĺk dávajte hneď do misy s citrónom, aby nestmavli.
- Na upečene cesto naneste jablčne pyté vymiešané so smotanou a naukladajte plátky jabĺk. Deti vám určite radi pomôžu s ukladaním plátkov jabĺk geometricky do kruhu, najprv po okrajoch tortovej formy postupujúc smerom do stredu.
Dobrú chuť. 🍎
.
Vybrali sme pre vás aj recept na zdravý a ľahký tvarohový koláč na francúzsky spôsob