Skvelé crème brûlée. recept ako zvládnuť lahodnú špecialitu doma. Urobte si vlastný lahodný vanilkový dezert Créme brulée, čo v preklade znamná opálený krém. Prvý recept od majstra Massioalota sa objavil v roku 1691, a od vtedy sa Créme brulée rozšíril takmer po celom svete.
Lahodné Crème brûlée koláč - fotorecept kliknite
Nebudem sa tváriť, že môj crème brûlée bol úspech na prvýkrát. Skúšala som viacero receptov, experimentovala s dávkami ingrediencií, kým som našla tú správnu rovnováhu, aby sa vanilkový krém nepodobal ani na puding, ani na sladké mlieko.
Aby môj Crème brûlée bol jemne trasľavý, aby nebol presladený a povrch bol chrumkavo skaramelizovaný. Aby sa dal naťuknúť lyžičkou tak, že by z neho aj Amélia z Montmartru mala radosť.
Ponúkam recept pre šesť osôb, ktorého výsledok sa podobá na créme brúlée v dobrej francúzskej brasserie. Vyskúšajte tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste a do diskusie nám napíšte, ako vám chutil. 😍
Vyskúšajte aj recept na na vynikajúci cheesecake tvarohový s ovocím
Creme brulee, čo to je?
- Crème brûlée - je francúzsky výraz znamenajúci v preklade z francúzštiny "opálený krém" (Burnt Cream po anglicky).
- Ide o vychladený vaječný krém pokrytý cukrovou polevou, ktorá je pripravená krátkym ošľahaním - skaramelizovaná.
- Tento jednoduchý vaječný krém sa uvarí na vodnom kúpeli a potom ochladí v chladničke.
- Na vychladený povrch krému v zapekacej miske nasypeme tenkú vrstvička cukru, ktorý následne skaramelizujeme ošľahaním plameňa malého plynového horáčika.
Inšpirujte sa
Domáce creme brulee - ingrediencie
- 5 žĺtok
- vanilka
- 20 cl mlieka
- 20 cl šľahačkovej smotany
- 50 g kryštáľového cukru
- 25 g hnedého cukru na skaramelizovanie
Recept na Crème brûlée. Foto - Mária Danthine-Dopjerová
Lahodné Crème brûlée - postup receptu
- Vyhrejte trúbu na 100 °C. Vanilku namočte do mlieka. Mlieko so smotanou dajte zovrieť.
- Do rozmiešaných žĺtok s cukrom vmiešajte mlieko so smotanou. Cez sitko prelejte zmes do malých nádobiek na crème brûlée alebo do jénskej misy.
- Dajte do trúby a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z trúby by mal byť krém trasľavý.
- Nechajte vychladnúť, dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Posypte hnedým cukrom a povrch skaramelizujte dohneda, buď pod grilom alebo plameňovým horákom.
Dobrú chuť. 👌
Vyskúšajte aj recept na fantastickú a jednoduchú čokoládovú tortu s parížskym krémom