Moja prababka používala olivový olej už pred sto rokmi, hovorí autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila Lucia Chrenko, ktorá nie je len o varení, ale o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Lucia Chrenko v nej priniesla recepty svojej rodiny staré aj sto rokov.
Prečítajte si náš rozhovor, ktorý vznikol koncom roku 2018. Vyskúšajte si pripraviť jedlá podľa tradičných receptov z knihy Tak ma mama naučila - kliknite.
Vaša kniha Tak ma mama naučila sa začína príbehom Vašej prababky, ktorá sa narodila v roku 1918. Spomínate na ňu ako na invenčnú ženu, priekopníčku svojej doby. Aký bol príbeh Vašej prababky?
"Na maminu starkú, ktorou začínam rozprávanie v mojej knihe, si pamätám tak, ako to v knihe opisujem. Bola krásna, vysoká, čistá a veľmi pracovitá žena. Vedela krásne šiť, ale látky si chodila vždy kúpiť do Prahy. Nestačilo jej ísť z dediny do vedľajšieho mesta.
Priekopníčka svojej doby určite bola, lebo už v tej dobe používala olivový olej, ktorý bol dostať len v lekárni alebo vyrábala domácu čokoládu. Dodnes sa pridŕžame jej rád v kuchyni, i v oblasti krásy. Pila denne pohár červeného vína, vraj na krvinky, a verila sile včelej materskej kašičky. Musela od dvanástich rokov pracovať. Slúžila u pekára, tam sa naučila všetko od múky, všetky základné cestá, ktoré mám aj v knihe."
Lucia Chrenko: Tak ma mama naučila
Podľa názvu knihy Vás však variť učila Vaša mama. Ako sa ona pridŕžala toho, ťo ju naučila jej mama?
"Moju maminu ako malú varovávala celé letá práve táto jej starká, a tá ju učila aj variť a piecť. Ona to má zažité na vlastnej koži. Ja to mám už od mamy len sprostredkované."
Vy máte malého syna, budete učiť variť aj jeho?
"Môj syn je so mnou v kuchyni, odkedy vie stáť (smiech)."
Vyštudovali ste tlmočníctvo z talianskeho a francúzskeho jazyka. Ako vznikol nápad napísať rodinnú knihu receptov, ktora pokrýva jedno storočie?
"Keď mal môj syn 2 roky, rozmýšľala som ako strávim posledný rok na materskej dovolenke. Potrebovala som nejakú formu psychohygieny, ale zároveň som vedela, že chcem byť s ním doma. Kuchárka bol impulzívny nápad. Povedala som si, že posledný rok strávim tým, že ho zaznamenám. Nerobili sme nič iné, iba to, čo robíme bežne. Varili sme, zavárali, piekli, stretávali sa. Ja som si rozložila všetky svoje starožitné poklady a postupne mi začal celý koncept zapadať. Vyskladalo sa to dosť prirodzene a myslím si, že to, že to celé takto sadlo, tých 100 rokov od starkej, to tak malo byť, to som neplánovala vôbec. Pre mňa to bolo to vytrhnutie z rutiny, ktoré som potrebovala. Hneď na začiatku som oslovila dizajnérske štúdio Pergamen, kde som chodila na pravidelné konzultácie mojej práce na knihe. Tam vznikla strana po strane."
Dnes sa varí na každom portáli, v každom časopise i v televízii. Čím zaujmú Vaše recepty?
"No ja by som v prvom rade povedala, že moja kuchárska kniha nie je len o varení, je o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Robila som si ju sama podľa seba a teda je osobná. Moje recepty môžu zaujať práve nefalšovanou vôňou domova a autenticitou!"
Lucia Chrenko: Tak ma mama naučila
Čím je pre Vás varenie?
"Každá mama vie, že rodina je stále hladná, takže je to dennodenná nutnosť, ale aj relax zároveň."
Aké boli rozdiely pri príprave jedla za éry Vašej prababky pred sto rokmi a dnes?
"Prababka vyšla na dvor, zobrala sliepke vajec koľko práve potrebovala do kuchyne, podojila si svoju kozu, kravu, dopestovali všetko, na čo si spomeniem. Boli sebestační a sezónnosť bola prirodzeným javom v kuchyni. Jednoducho sa varilo z toho, čo bolo. Dnes je návrat k sezónnosti a lokálnosť veľmi silný. Je však oveľa náročnejšie zabezpečiť si všetky suroviny, aby boli iba domáce. Dá sa to, samozrejme, ale je to časovo a finančne náročnejšie."