Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór, tradičný recept. Vo Francúzsku je jedným zo starých dobrých overených klasických receptov.
Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór - fotorecept kliknite
V zime, o čosi viac ako v letných mesiacoch, si ľudia potrpia na dobré recepty, na domácu tradičnú kuchyňu mám a starých mám.
Na Slovensku sa robia kotlíkové guláše, plnené papriky, granatírmarše, kochy, kelové omáčky s fašírkami a vo Francúzsku jedným zo starých dobrých overených klasických receptov sú endívie (štrbáky) obalené v šunke a zaliate bešamelovou omáčkou.
V našej domácnosti je tento recept o to vzácnejší, že ide o zeleninu a jedlo, ktoré pochádza z Belgicka, z krajiny môjho manžela. 🇧🇪👌
Vybrali sme pre vás aj recept na fantastický stroganov so značkou Ženy v meste
Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór
- Čas prípravy: 15 minút
- Doba varenia: 45 minút
- Počet porcií: 4
Zaujímavý recept
Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór
Endívie (štrbáky) obalené v šunke a zaliate bešamelovou omáčkou sú recept, ktorý pozná každá francúzska, či belgická domácnosť, varí sa v školských a zamestnaneckých jedálňach, robieva ho moja svokra v Belgicku a aj pre mňa je rýchlou a chutnou variantou víkendového obedu.
Na webstránke francúzskych receptov Marmiton sa uvádza, že zeleninu endive (endívia, štrbák) našiel okolo roku 1830 v údolí Josaphat v Schaerbeek roľník, ktorý chcel uskladniť svoju úrodu v tmavej pivnici, počas nepokojného obdobia, keď Belgicko bojovalo za svoju nezávislosť.
Táto zimná zelenina zožala po 2. svetovej vojne v Belgicku i v okolitých krajinách veľký úspech pod názvom chicon. Prvá košina sa predala na trhovisku halles v Paríži v roku 1878 pod názvom endive de Bruxelles. Zelenina, ktorá je v súčasnosti známa po celom svete, sa konzumuje surová (ako šalát) alebo uvarená, robí sa z nej aj hustá polievka.
Bešamel - ingrediencie
- 50 g masla
- 50 g múky
- 0,5 l mlieka
- muškátový oriešok, soľ, korenie
Zapečená endívia a pór - ingrediencie
- plátky šunky
- biele časty póru
- endívia
Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór. Foto - Mária Danthine-Dopjerová
Bešamel - príprava receptu
- Nechajte roztopiť 50 g masla, vmiešajte doň 50 g múky a rýchlo miešajte, varte na miernom ohni 2 minúty. Keď je miešanina hladká, stiahnite z ohňa a pomaly vlejte a vmiešajte pol litra mlieka. Dajte opäť na oheň a za stáleho miešania varte 12 minút. Osoľte, okoreňte, posypte muškátovým orieškom. Bešamelová omáčka musí byť hladká, nie príliš hustá. Je dôležité stále miešať, aby sa nevytvorili hrudky.
Zapečená endívia a pór - príprava receptu
- Príprava receptu trvá len 15 minút, varenie 45 minút. Niekomu, hlavne deťom, sa môžu endívie zdať dosť horké a preto tento recept robievam aj s bielou časťou póru.
- Vo vriacej vode uvarte endívie a póry. Obaľte ich do plátkov šunky a poukladajte do jénskej misy.
- Zalejte zeleninu obalenú v šunke bešamelovou omáčkou, posypte strúhaným ementálom a dajte na 20-30 minút do trúby.
Dobrú chuť. 🇧🇪👌
Vyskúšajte aj recept na výborné pečené batáty s dvomi omáčkami