Vianočný vaječný likér

Čas prípravy: 20-25 minút

Čas varenia: 5-10 minút

Počet porcií: 900-1000 ml likéru

Síce sa v jeho tradičnom recepte vyskytuje alkohol, najčastejšie biely alebo tmavý rum, vaječný likér vnímame skôr ako sladkú pochúťku počas sviatkov ako Vianoce.

Likérový drink je lahodný a hustý. Samozrejme, aj tento recept už má svoje variácie vďaka frekventovanej príprave. Likér si môžete nachystať buď z klasického, plnotučného mlieka a smotany na šľahanie alebo pri druhej verzií obmedziť mnohé mliečne výrobky. Smotanu viete nahradiť tuhým kokosovým mliekom a samotné mlieko v recepte zameniť za rastlinné ovsené. Chuť finálneho vaječného likéru ostáva rovnako výborná a vďaka druhej variante si ju môžu zažiť aj ľudia s alergiami či intoleranciou na mlieko. Dokonca verzia likéru s kokosovým mliekom sa ideálne hodí k vianočnej atmosfére, keďže aróma kokosu je s ňou úzko spätá.

Želáme vám veľa šťastia s prípravou vaječného likéru, nech už si zvolíte akúkoľvek kombináciu ingrediencií!

Máme pre vás aj podobný recept na vaječný likér z iného portálu, ktorý by sa vám mohol zísť na porovnanie a jednoduchšie postupovanie. Nahliadnite a inšpirujte sa!

Ingrediencie na vaječný likér

  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 300 ml plnotučného mlieka (pokojne aj rastlinné ovsené)
  • 300 ml smotany 33% alebo tuhá časť z plechovky kokosového mlieka
  • 130 g hnedého trstinového cukru 
  • 1 celá škorica
  • 4 klinčeky
  • 2 ks badiánu
  • 1 kardamón (voliteľné)
  • ½ ČL vanilky alebo 1 ČL extraktu alebo ½ vanilkového struku
  • Štipka strúhaného muškátového orieška
  • 200 ml rumu (biely alebo tmavý)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Vaječný likér: Postup domáceho receptu

1. Žĺtka dáme do jednej misy s cukrom. Šľaháme ich nad parou, preto je vhodné si počas postupu prípravy sledovať teplotu vajec kuchynským teplomerom.

Vaječný likér: Krok 1

2. Do hrnca dáme mlieko (kravské alebo rastlinné), smotanu a všetky ostatné ingrediencie okrem alkoholu. Túto zmes ohrievame na sporáku, avšak nesmie začať vrieť. Aj tu sa oplatí strážiť si teplotu teplomerom, ideálna je na max. 80 stupňov.

Vaječný likér: Krok 2

3. Nad parou šľaháme mixérom žĺtka s cukrom do hustej peny. Trvá to asi 5-8 minút. Šľaháme dovtedy, kým žĺtka nedosiahnu teplotu 70-72 stupňov. Tým zabezpečíme, že nebudú zdravotne závadné na konzumáciu.

Vaječný likér: Krok 3

4. Do mliečnej zmesi môžeme pomaly pridávať vyšľahané žĺtka, kým sú ešte teplé (aj mliečna zmes, aj žĺtka). Necháme vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.

Vaječný likér: Krok 4

5. Teraz môžeme priliať alkohol v množstve od 150-250 ml. Vyberte si medzi tmavým alebo bielym rumom, záleží to skutočne od preferencie človeka. Odporúčame náš vaječný likér spotrebovať do 3-4 dní, akurát počas sviatočných vianočných dní.

Vaječný likér: Krok 5

 

Hotovo! Veríme, že sa vaječný likér podaril podľa predstáv!

A čo tak pripraviť si iné vianočné drinky? Tu sú súvisiace recepty na: