Vianočný vaječný likér
Čas prípravy: 20-25 minút
Čas varenia: 5-10 minút
Počet porcií: 900-1000 ml likéru
Síce sa v jeho tradičnom recepte vyskytuje alkohol, najčastejšie biely alebo tmavý rum, vaječný likér vnímame skôr ako sladkú pochúťku počas sviatkov ako Vianoce.
Likérový drink je lahodný a hustý. Samozrejme, aj tento recept už má svoje variácie vďaka frekventovanej príprave. Likér si môžete nachystať buď z klasického, plnotučného mlieka a smotany na šľahanie alebo pri druhej verzií obmedziť mnohé mliečne výrobky. Smotanu viete nahradiť tuhým kokosovým mliekom a samotné mlieko v recepte zameniť za rastlinné ovsené. Chuť finálneho vaječného likéru ostáva rovnako výborná a vďaka druhej variante si ju môžu zažiť aj ľudia s alergiami či intoleranciou na mlieko. Dokonca verzia likéru s kokosovým mliekom sa ideálne hodí k vianočnej atmosfére, keďže aróma kokosu je s ňou úzko spätá.
Želáme vám veľa šťastia s prípravou vaječného likéru, nech už si zvolíte akúkoľvek kombináciu ingrediencií!
Máme pre vás aj podobný recept na vaječný likér z iného portálu, ktorý by sa vám mohol zísť na porovnanie a jednoduchšie postupovanie. Nahliadnite a inšpirujte sa!
Ingrediencie na vaječný likér
- 6 žĺtkov z čerstvých vajec
- 300 ml plnotučného mlieka (pokojne aj rastlinné ovsené)
- 300 ml smotany 33% alebo tuhá časť z plechovky kokosového mlieka
- 130 g hnedého trstinového cukru
- 1 celá škorica
- 4 klinčeky
- 2 ks badiánu
- 1 kardamón (voliteľné)
- ½ ČL vanilky alebo 1 ČL extraktu alebo ½ vanilkového struku
- Štipka strúhaného muškátového orieška
- 200 ml rumu (biely alebo tmavý)
Vaječný likér: Postup domáceho receptu
1. Žĺtka dáme do jednej misy s cukrom. Šľaháme ich nad parou, preto je vhodné si počas postupu prípravy sledovať teplotu vajec kuchynským teplomerom.
2. Do hrnca dáme mlieko (kravské alebo rastlinné), smotanu a všetky ostatné ingrediencie okrem alkoholu. Túto zmes ohrievame na sporáku, avšak nesmie začať vrieť. Aj tu sa oplatí strážiť si teplotu teplomerom, ideálna je na max. 80 stupňov.
3. Nad parou šľaháme mixérom žĺtka s cukrom do hustej peny. Trvá to asi 5-8 minút. Šľaháme dovtedy, kým žĺtka nedosiahnu teplotu 70-72 stupňov. Tým zabezpečíme, že nebudú zdravotne závadné na konzumáciu.
4. Do mliečnej zmesi môžeme pomaly pridávať vyšľahané žĺtka, kým sú ešte teplé (aj mliečna zmes, aj žĺtka). Necháme vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.
5. Teraz môžeme priliať alkohol v množstve od 150-250 ml. Vyberte si medzi tmavým alebo bielym rumom, záleží to skutočne od preferencie človeka. Odporúčame náš vaječný likér spotrebovať do 3-4 dní, akurát počas sviatočných vianočných dní.
Hotovo! Veríme, že sa vaječný likér podaril podľa predstáv!
A čo tak pripraviť si iné vianočné drinky? Tu sú súvisiace recepty na:
- Domáci Baileys
- Talianske Bombardino
- Biele varené víno
- Červené varené víno
- Vianočný punč, dokonca aj nealko verzia