Chrumkavý domáci falafel, recept originál ako pripraviť falafel z kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte náš tradičný recept na arabskú špecialitu.
Domáci falafel, ako pripraviť falafel - fotorecept kliknite
Falafel je pôvodom arabské jedlo, jeho chuť a popularita sa už však stihla rozšíriť do celého sveta - vrátane Slovenska! Falafel sa zvykne konzumovať buď v pite, alebo klasicky na tanieri spolu so zeleninou a hummusom.
My ho poznáme najmä z kebab fast foodov ako jednu z vegetariánskych možností, pripraviť si ho však môžeme aj doma. Príprava chrumkavého falafelu je veľmi jednoduchá, avšak je potrebné naplánovať si ju aspoň deň vopred, aby nám stihla zmäknúť a napučať hlavná ingrediencia - cícer.
Cícer z konzervy pre tradičný falafel neodporúčam, falafelové guličky by sa mohli pri vyprážaní veľmi rýchlo rozpadnúť - a to by bola obrovská škoda!
Vybrali sme pre vás aj recept na pesto z medvedieho cesnaku
Recept pre vás
Chrumkavý domáci falafel - ingrediencie
(3 porcie / 17 falafelových guličiek)
- 200 gramov sušeného cíceru
- ½ citróna - použijeme šťavu i postrúhanú kôru
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 2 polievkové lyžice sezamových semienok
- 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička koriandru
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice múky
- Olej na vyprážanie (repkový, slnečnicový...)
Chrumkavý domáci falafel, recept originál ako pripraviť falafel. Foto - Jaja
Chrumkavý domáci falafel - postup receptu
- Cícer necháme cez noc namočený vo vode. Nevaríme ho, stačí nám, že počas noci nám pekne zmäkne. Tesne pred prípravou receptu vylejeme prebytočnú vodu a prepláchneme ho.
- Pripravíme si všetky ingrediencie. CIbuľu nakrájame na menšie kúsky, strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame nadrobno, nastrúhame si kôru z polovice citróna, použijeme i šťavu z neho.
- Všetky suroviny okrem oleja premiešame a zmixujeme. Zmes nemusí byť úplne nahladko, práve naopak. Trochu hrubšia štruktúra je znakom budúceho úspechu 😀
- Z hotovej zmesi vytvarujeme falafelové guličky.
- Guličky usmažíme dohneda v dobre rozpálenom oleji (približne 6-7 minút)
- Upražený chrumkavý falafel položime na papierové utierky, ktoré do seba vpijú prebytočný tuk.
- Hotovo! Falafel chutí najlepšie s hummusom a čerstvou zeleninou, fantázii sa však pri konzumácii medze nekladú.
Dobrú chuť 😍
Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu šunkovú pizzu s kukuricou