Smolenický zámok pripravuje pre svojich návštevníkov ochutnávku limitovanej Zámockej medoviny, ktorú vyrobilo medovinárstvo Včelovina. Slávnostná degustácia sa uskutoční v piatok 19. apríla 2024 v priestoroch Dolného nádvoria zámku.
Kastelánka o Zámockej medovine
„Už od prvého dňa vo funkcii riaditeľky som túžila po tom, aby Smolenický zámok mal svoju špeciálnu zámockú pochúťku. A to v podobe nápoja, ktorý by nielen potešil našich návštevníkov, ale poslúžil aj ako výnimočná a chutná spomienka na ich pobyt," hovorí kastelánka a riaditeľka Kongresového centra SAV Smolenice Ľubica Záborská.
Ľubica Záborská chce od svojho nástupu v lete 2022 zmeniť povedomie ľudí, že Smolenický zámok je uzavreté miesto, ktoré nie je možné navštíviť či dokonca sa tu ubytovať. "Moja vízia preto je – dostať Smolenický zámok viac do povedomia verejnosti. Aby aj človek bez väzby k SAV vedel, že môže prísť napríklad na víkend a stráviť tu krásny čas. Rovnako som presvedčená, že tieto priestory si doslova pýtajú nejakú kultúru, umenie – čiže to je ďalší cieľ, ktorý chcem naplniť," povedala v rozhovore po nástupe do funkcie.
Slávnostná ochutnávka originálnej Zámockej medoviny sa uskutoční v piatok 19. apríla 2024 so začiatkom o 18:00 h. Návštevníci budú mať jedinečnú príležitosť dozvedieť sa viac o jej receptúre, keďže tento medový nápoj zrel 12 mesiacov v barikových dubových sudoch, čím získal svoju charakteristickú korenistú chuť.
Tradícia vinárstva i včelárstva v regióne Trnava
„Sme veľmi radi, že nás zo Smolenického zámku oslovili a my sme neváhali ísť do tejto spolupráce. Cieľom bolo vytvoriť pre hostí nejaký špeciálny dobový nápoj. Tešíme sa, že je to práve medovina, ktorá do oblasti Malých Karpát rozhodne patrí. Navyše sme tým nadviazali na už niekoľko storočí starú tradíciu vinárstva i včelárstva v Regióne Trnava,“ dopĺňa Pavol Kudláč z medovinárstva Včelovina, ktoré Zámockú medovinu vyrobilo.
Výhľad na Smolenický zámok z včeloviny. Foto - Región Trnava, Včelovina
Okrem ochutnávky nového nápoja sa hostia môžu tešiť aj na grilované špeciality, ktoré pripravia zámockí kuchári. O večernú dobovú atmosféru sa postará jazzová kapela Peter Dobai trio. Vstup na podujatie je voľný.
Program podujatia:
- Privítanie hostí (18.00 – 18.30 h.)
- Oficiálne uvedenie zámockej medoviny – slávnostné otvorenie podujatia, krátke predstavenie histórie zámku a významu medoviny
- Krátka prezentácia výrobcu medoviny a procesu jej výroby
- Degustácia
- Grilované špeciality nového šéfkuchára zámku
- Živá jazzová hudba v podaní Peter Dobai Trio
- Návštevníci si zároveň budú môcť pozrieť vonkajšie priestory zámku a jeho okolia.