Skvelý ľadový čaj trikrát inak. Recept na horúce dni. Keď sa teploty začnú šplhať poriadne vysoko, dobre padne schladiť sa osviežujúcim nápojom – napríklad ľadovým čajom. Pripraviť sa dá rôznymi spôsobmi, my vám prinášame tri.

Vyskúšajte aj náš recept na výborný ľevanduľový sirup

Ľadový čaj č.1. Noc v chladničke

Štefan zo Šurian robí ľadový čaj so studenou vodou. Kvalitný zelený čaj – gyokuro, dá do studenej vody a nechá na noc lúhovať v chladničke. „S niektorými čajmi to funguje lepšie, s inými horšie,“ hovorí.

Výber čaju môže podľa neho zavážiť. Výsledný nápoj má príjemnú chuť a vôbec nie je horký, no má aj menej teínu, dodáva.

 

 

Ľadový čaj č.1. - Ingrediencie

  • zelený čaj – gyokuro
  • voda

 

Ľadový čaj č.1. - postup receptu

  1. Do litra studenej vody dáme lúhovať 1 až 2 lyžice. Vyberieme si nádobu s vrchnákom.
  2. Na noc vložíme do chladničky. Podávame na druhý deň. Pred podávaním nápoj premiešame – otočením fľaše.

 

 

 

Ľadový čaj č.2. - Horúci čaj a kocky ľadu

Táňa z Bratislavy používa na prípravu ľadového čaju kvalitný sypaný čaj. „Teraz v lete sa dajú kúpiť rôzne čajové zmesi špeciálne na ľadový čaj,“ hovorí. Do horúceho nápoja radí nahádzať kocky ľadu. Osobne ho pije bez akéhokoľvek sladenia. Rada si totiž vychutná chuť surovín.

Odporúča tiež vyskúšať rôzny čas, kedy čaj schladíme. Ten istý čaj totiž získava inú chuť, ak zmeníme čas pridania ľadu, vysvetľuje.

 

 

Ľadový čaj č.2. - Ingrediencie

  • sypaná zmes na ľadový čaj,
  • voda, ľad

 

Ľadový čaj č.2. - postup receptu

  • čajovú zmes zalejeme horúcou vodou, necháme lúhovať.
  • Po čase pridáme kocky ľadu. Ochladený čaj podávame.

 

Ľadový čaj č.3. - Len studená voda

Alica z Modry si ľadový čaj robí zo špeciálneho čaju, ktorý sa dáva priamo do studenej vody. Z nedávnej náhodnej kúpy sa stal jej obľúbený nápoj.

„Príprava je úplne jednoduchá, len ho vylúhujem v studenej vode,“ hovorí. Najradšej má bazový.

 

 

Ľadový čaj č.3. - Ingrediencie

  • Cooltea baza
  • voda

Ľadový čaj č.3. - postup receptu

  1. Vrecúško s čajom zalejeme studenou vodou, necháme vylúhovať. Podávame.
  2. Môžeme ho dochutiť trstinovým cukrom, kolieskom citróna či pridať kocku ľadu.

 

 

Prečítajte si aj článok o tom, že v horúcich dňoch treba vypiť liter vody navyše