Urobte si zdravé zemiakové šúľance tak, ako ich robili vaše staré mamy.  Objavte tradičnú slovenskú kuchyňu s týmto receptom, ktorý vám prináša portál Ženy v meste.

Zemiakové šúľance so strúhankou

Prekvapte rodinu tradičnými zemiakovými šúľancami s opraženou strúhankou a zaspomínajte si na detstvo vašich mám. Veríme, že vám budú chutiť.

Zemiakové šúľance majú okrem skvelej chuti aj mäkkú a jemnú kozistenciu, ktorá sa dobre hodí k rôznym prísadám. Okrem iného sú v porovnaní s inými druhmi cestovín aj relatívne jednoduché na prípravu a môžu sa podávať ako hlavné jedlo aj ako príloha.

Sú tiež veľmi všestranné, pretože ich vieme servírovať ako slaný aj sladký pokrm, v závislosti od spôsobu prípravy.

Napíšte nám do diskusie na facebooku ako sa vám podarili a ako vám a všetkým u vás doma chutilo. Vyskúšajte aj chutné a tradičné domáce recepty od babičky. Vybrali sme pre vás recept na výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové

Ingrediencie na prípravu zemiakových šúľancov so strúhankou

(pre 6 – 8 osôb):

Zemiakové cesto:

  • 900 g v šupke uvarených zemiakov
  • 160-180 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 KL soli
  • slivkový džem s rumom a škoricou do perkov

Opražená strúhanka - ingrediencie

  • 100 g strúhanky
  • 1 KL rastlinného oleja
  • 1 PL vody

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Výborné zemiakové šúľance. Foto - archív Tak ma mama naučila

Postup receptu na zemiakové šúľance so strúhankou

  1. V šupke uvarené zemiaky si očistíme a na strúhadle postrúhame do misy. Pridáme múku, soľ, vajcia. Ak by sa cesto lepilo, pridáme ešte trocha múky. Cesto si sformujeme na pomúčenej doske do štyroch valčekov a nožom krájame na menšie kúsky.
  2. Ak chceme robiť šúľance, šúľame malé kúsky cesta v pomúčených dlaniach (cca 5 cm dlhé). Ak sa rozhodneme robiť perky, valček cesta rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku 1 cm.
  3. Cesto si nožom  rozkrájame na štvorce. Do jednej strany dáme slivkový džem a preložíme. Okraje dobre zatlačíme. Šúľance aj perky vyvárame vo vriacej osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú navrch samy.
  4. Vyberieme ich sitkom do misy a aby sa nezlepili, pokvapkáme ich olejom a premiešame varechou. Hotové šúľance aj perky si môžete posypať makom, orechmi alebo opraženou strúhankou. Posypať cukrom a preliať maslom.

Opražená strúhanka - postup

  • Na oleji opražíme strúhanku, prilejeme vodu a miešame, kým sa strúhanka neopraží do zlata.

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj recept na recept na špaldovú bublaninu s ovocím. Máme aj fliačky s kapustou.

(Recept je z unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite])

 

 

Recepty - Šúľance - Zemiakové šúľance so strúhankou