Najprv zacítite intenzívny buket a potom na jazyku ochutnáte príjemnú chuť lesných jahôd či čiernych ríbezlí. Silke Drauchová nás víta pohárom vína Uhudler, unikátnym vínom, ktoré si môžete vychutnať len v južnej časti rakúskej spolkovej krajiny Burgenland.
Pýtame sa, odkiaľ je názov Uhudler. “Keď ľudia vypili veľa Uhudlera, mali na druhý deň pod očami kruhy, čo pripomínalo výra (Uhu znamená v preklade výr - poz.red.) a všetci vedeli, o čo ide,” smeje sa Silke.
Burgenland: Vinice, výhľad a pokoj
Popíjame uprostred krásnych viníc na terase s nádherným výhľadom na prírodu a prvé, čo vám napadne je, že je tu úplný pokoj. “Mali sme tu nemecký pár, ktorý prišiel na pár dní, ale ostal dva mesiace. Nevedeli si vynachváliť to ticho mimo civilizácie, žiadne pripojenie na internet,” hovorí Silke Drauchová o mieste Uhudlerviertel na Hochkogel, pri obci Eltendorf.
S rodinou Mirth, ktorej toto malebné miesto patrí už tri generácie, spolupracuje viac ako 5 rokov. Žiadny masový turizmus, prírodných domčekov na prenajatie je len pár. Nádherná atmosféra tu skôr láka svadobčanov a ľudí, čo si chcú darovať čas na oddych pre seba. Nie náhodou je na tabuli pred štýlovou krčmou názov Hoch-Zeitschnenke.
Foto - autorka
“Prvú svadbu tu mal vlastne nás šéf v roku 2008, odvtedy sme tu mali plno - veľakrát aj dve svadby týždenne, až kým neprišla korona,” hovorí nám Silke.
Akýkoľvek hosť príde, vychutnáva si víno Uhudler. Táto špecialita regiónu s bohatou históriou bola 55 rokov zakázaná. V roku 1938 ju za zdraviu škodlivú označil nacistický vodca Adolf Hitler. Dlho sa Uhudler vyrábal len pre osobnú spotrebu. Dnes to už neplatí.
Prechádzame vinicami, kde sa rodí niekoľko odrôd tohoto špeciálneho vína. Silke nám hovorí, že jeho pôvod sa spája s chorobou vínnej révy okolo roku 1860, keď voška fyloxére ničila európske vinice. Z Ameriky vtedy doviezli biele a červené rezistenčné odrody, ktoré sa krížili s domácimi. Výsledok je, že sú odolné voči plesniam, takže sa nemusia prakticky vôbec chemicky ošetrovať.
Unikátny Uhudler
Pestovanie bez pesticídov a teda s nižšími nákladmi mohol byť napokon dôvod, že Uhudler bežní pestovatelia zatracovali a chceli sa zákazom zbaviť konkurencie. Zákaz mal však opačný účinok a urobil z Uhudlera kult.
Dnes sa Uhudler spracováva z nešľachteného hrozna technikou starou tristo rokov. V závislosti na odrode a oblasti, kde bol vypestovaný, sa jeho farba pohybuje od svetlo slamovej až svetlo žltej pri bielom víne, zatiaľ čo z modrého hrozna sa vyrába víno ružové až svetlo červené. Víno sa vyrába z hrozna rôznych pôvodných odrôd viniča (Concord, Othelo, Elvirači Isabella.
Foto - burgenland.info
Uhudler nájdete len v južnom Burgenlande, najmä v okolí obce Eltendorf a Heiligenbrunn, spolu možno 8 hektárov viníc, o to je vzácnejšie. Uhudler pokrýva malý trh, preto jednotliví výrobcovia vína spolupracujú. Keďže si nemôžu dovoliť vlastný marketing, platia si spoločný. Vravia, že je to požehnanie, ale aj prekliatie, keďže podľa etikety ich vína nerozoznáte.
“Každé víno má inú chuť, ale to zbadáte až podla malých písmeniek mena vinára,” vysvetľuje Silke Drauch. V rakúskych obchodných reťazcoch Uhudler nekúpite, v južnom Burgenlande si ho môžete vychutnať na množstvo spôsobov.
V hostinci Uhudler Mirth môžete ochutnať ich vlastné výrobky z odrody vína Uhudler a diviny, ktorú sami lovia: nielen vína, ale aj frizzante, likér, či brandy, ale aj mušt. Kúpiť si môžete sirupy, marmelády, oleje či čaj. Skvelé vína, domáce pivá, kulinárske špeciality, ale aj wellness oázy k scenérii južného Burgenlandu naozaj patria. Ak potrebujete spomaliť, určite južný Burgenland neobíďte.