Gaštanová torta, vyskúšaný recept. Máte radi gaštany? Vyskúšajte náš jednoduchý recept na gaštanovú tortu, bez múky, cukru a tuku.
Gaštanová torta - fotorecept kliknite
Slovensko som si zamilovala - vďaka manželovi – Slovákovi a vďaka gaštanom. Tie som prvýkrát v živote jedla v Bratislave a myslím si, že je to najpríjemnejšie spestrenie jesene. Kúpiť si na ulici v papierovom sáčku pečené gaštany, ktoré nielen výborne chutia, ale aj zohrievajú ruky.
Gaštany a gaštanové pyré sú pre mňa objavom, za ktorý vďačím Slovensku. A práve z gaštanového pyré je recept, ktorý ma naučila moja susedka. Gaštanová torta je obľúbená u nás doma, ale aj medzi našimi priateľmi z Poľska, ktorí ju u nás ochutnali.
Keďže v mojej rodnej krajine jedlé gaštany nerastú, viete si predstaviť, čo zo Slovenska nosím ako dar mojim poľským priateľom. Gaštanové pyré je v tomto recepte totiž základnou ingredienciou, nahradí aj cukor, aj múku.
Vyskúšajte aj osvedčený recept na výbornú čokoládovú tortu s parížskym krémom 🎂
Recept pre vás
Gaštanová torta - ingrediencie na korpus
- 8 vajec
- 2 kocky rozmrazeného gaštanového pyré (spolu 500 g)
Gaštanová torta - ingrediencie na plnku
- 2 balíky šľahačky v prášku
- 3 dcl mlieka
- 1 kocka rozmrazeného gaštanového pyré
- 1 dcl rumu
- kyslý lekvár
- ozdoby na tortu: ovocie, mäta a pod.
Gaštanová torta, kráľovná medzi tortami. Vyskúšaný recept. Foto - Malgorzata Wojcieszyńska
Skvelá gaštanová torta - postup receptu
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtka minútu šľaháme, potom pridávame rozdrvené gaštanové pyré (2 balíky). Vyšľaháme penu z bielkov so štipkou soli. Trúbu zohrejeme na 180 stupňov.
- Pomaly ku gaštanovej mase pridávame penu z bielkov. Jemne premiešame až do získania jednoliatej masy, ktorú preložíme na výmastenú formu na toru. Teplotu v trúbe znížime do 160 stupňov a korpus na tortu pečieme približne 45 minút (bez otvárania dvierok na trúbe!).
- Keď cesto vychladne, prerežeme ho nožom alebo niťou na pol. Spodnú časť pokvapkáme rumom a natrieme lekvárom. Nachystáme plnku. Dva balíky šľahačky vyšľaháme s mliekom (podľa návodu na obale). Keď šľahačka je tuhá pridáme rozdrvené kúsky zvyšného gaštanového pyré a jemne vymiešame.
- Plnku rozdelíme na dve časti. Prvou natrieme spodnú časť torty. Tortu prikryjeme druhou časťou korpusu. Zvyškom plnky zdobíme povrch a boky tory. Na záver ozdobíme tortu ovocím a mätou alebo farebnými cukríkmi.
- Možno zaujme fakt, že torta je v poľštine mužského rodu a tak, keď chcem túto dobrotu predstaviť mojim poľským známym, predstavujem „kráľa“. Tak, či už upečiete „kráľa“ alebo „kráľovnú“ medzi tortami, výsledok bude samozrejme – ideálny.
Dobrú chuť. 👌
Vyskúšajte aj recept na výbornú jahodovú tortu zo Schwarzwaldu