Gaštanová torta, vyskúšaný recept. Máte radi gaštany? Vyskúšajte náš jednoduchý recept na gaštanovú tortu, bez múky, cukru a tuku.

Gaštanová torta - fotorecept kliknite

Slovensko som si zamilovala - vďaka manželovi – Slovákovi a vďaka gaštanom. Tie som prvýkrát v živote jedla v Bratislave a myslím si, že je to najpríjemnejšie spestrenie jesene. Kúpiť si na ulici v papierovom sáčku pečené gaštany, ktoré nielen výborne chutia, ale aj zohrievajú ruky.

Gaštany a gaštanové pyré sú pre mňa objavom, za ktorý vďačím Slovensku. A práve z gaštanového pyré je recept, ktorý ma naučila moja susedka. Gaštanová torta je obľúbená u nás doma, ale aj medzi našimi priateľmi z Poľska, ktorí ju u nás ochutnali.

Keďže v mojej rodnej krajine jedlé gaštany nerastú, viete si predstaviť, čo zo Slovenska nosím ako dar mojim poľským priateľom. Gaštanové pyré je v tomto recepte totiž základnou ingredienciou, nahradí aj cukor, aj múku.

Vyskúšajte aj osvedčený recept na výbornú čokoládovú tortu s parížskym krémom 🎂

 

 

Gaštanová torta - ingrediencie na korpus

  • 8 vajec
  • 2 kocky rozmrazeného gaštanového pyré (spolu 500 g)

 

Gaštanová torta - ingrediencie na plnku

  • 2 balíky šľahačky v prášku
  • 3 dcl mlieka
  • 1 kocka rozmrazeného gaštanového pyré
  • 1 dcl rumu
  • kyslý lekvár
  • ozdoby na tortu: ovocie, mäta a pod.

 

 

Gaštanová torta, kráľovná medzi tortami. Vyskúšaný recept. Foto - Malgorzata Wojcieszyńska

 

Skvelá gaštanová torta - postup receptu

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtka minútu šľaháme, potom pridávame rozdrvené gaštanové pyré (2 balíky). Vyšľaháme penu z bielkov so štipkou soli. Trúbu zohrejeme na 180 stupňov.
  2. Pomaly ku gaštanovej mase pridávame penu z bielkov. Jemne premiešame až do získania jednoliatej masy, ktorú preložíme na výmastenú formu na toru. Teplotu v trúbe znížime do 160 stupňov a korpus na tortu pečieme približne 45 minút (bez otvárania dvierok na trúbe!).
  3. Keď cesto vychladne, prerežeme ho nožom alebo niťou na pol. Spodnú časť pokvapkáme rumom a natrieme lekvárom. Nachystáme plnku. Dva balíky šľahačky vyšľaháme s mliekom (podľa návodu na obale). Keď šľahačka je tuhá pridáme rozdrvené kúsky zvyšného gaštanového pyré a jemne vymiešame.
  4. Plnku rozdelíme na dve časti. Prvou natrieme spodnú časť torty. Tortu prikryjeme druhou časťou korpusu. Zvyškom plnky zdobíme povrch a boky tory. Na záver ozdobíme tortu ovocím a mätou alebo farebnými cukríkmi.
  5. Možno zaujme fakt, že torta je v poľštine mužského rodu a tak, keď chcem túto dobrotu predstaviť mojim poľským známym, predstavujem „kráľa“. Tak, či už upečiete „kráľa“ alebo „kráľovnú“ medzi tortami, výsledok bude samozrejme – ideálny.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj recept na výbornú jahodovú tortu zo Schwarzwaldu