Domáce šúľance alebo kokošky. Aj tradičný recept starej mamy vám ponúka kuchyňa portálu Ženy v meste do zbierky.
Kokošky
Múčne jedlá sú u nás veľmi obľúbené. Milujú ich predovšetkým deti. Šúľance či kokošky sú tradičným slovenským jedlom. Pripravte si ich podľa receptu starej mamy z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.
Ako si ich dochutíte, je iba na vás. Opražená strúhanka, pomletý mak alebo orechy, lekvár? Chutiam sa medze nekladú. Dobrú chuť.
Šúľance alebo kokošky. Každý kraj ma svoje pomenovanie. Darmo, zemiakové múčne jedlá, to sú obľúbené jedlá našich starých mám. A čo je tradičné a chutné, prežije aj stáročia.
Pripravte túto pochúťku u vás doma. Prekvapte svoje deti. Určite si sladké mäkkučké šúľance obľúbia. Zaspomínajte si na svoje detstvo. Chutilo vám? Napíšte nám do komentárov. Budeme veľmi radi. Ďakujeme. Tu je náš recept na najlepšie snehové pusinky.
Pripravili sme aj jednoduchý recept na tradičné tvarohové knedličky
Tradičné kokošky
- Čas prípravy: 30 minút (podľa zručnosti)
- Počet porcií: 6
Ingrediencie na kokošky starej mamy
- 700 g zemiakov uvarených v šupke
- cca 300 g múka pšeničná celozrnná stredná
- štipka soli
- 1 ks vajce
- na poliatie: 50 g masla
- na posýpku: 1 menší pohár strúhanky (pomletý mak alebo orechy), 1/2 menšieho pohára práškového cukru
- na vylepšenie: slivkový lekvár
Mäkkučké šúľance alebo kokošky starej mamy - postup receptu
- Najprv uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich poriadne vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno, môžeme aj roztlačiť. K zemiakom pridáme vajce, múku pšeničnú celozrnnú strednú, štipku soli.
- V miske si z uvedených surovín vypracujeme cesto. Malo by byť také polotuhé. Ak by bolo redšie (záleží to od druhu zemiakov), môžeme pridať ďalšiu múku podľa potreby. Vypracujeme bochníček.
- Bochníček preložíme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme na menšie časti. Rukami šúľkame dlhšie valčeky, ktoré nakrájame buď ako kokošky (na obrázku). Môžeme vytvarovať aj malé šúľance.
- Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Pridáme lyžičku soli. Do vriacej vody opatrne vkladáme kokošky - šúľance a varíme. Šúľance vyplávajú na povrch. Potom ich ešte varíme cca 5 minút. Nakoniec scedíme.
- Maslo opražíme. Krásne zavonia. Strúhanku tiež opražíme a to za stáleho miešania na suchej panvici. Trošku zhnedne. Šúľance polejeme maslom a posypeme strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom.
Tip na záver: Tradičné šúľance (u nás kokošky) nám pripravovlala moja babička s opraženou strúhankou. Domáce šúľance alebo kokošky si môžete pripraviť aj s pomletým makom alebo orechami. Pridajte navrch lyžicu domáceho slivkového lekváru. Joj. Neskutočná pochúťka.
Dobrú tradičnú chuť. Vybrali sme pre vás osvedčený recept na najlepšie jednoduché hrnčekové palacinky