Cuketový koláč: 3 výborné recepty

Objavte tri výborné recepty na cuketový koláč! Či už preferujete slaný, sladký alebo kombináciu chutí, tieto recepty vám zaručene spríjemnia deň. Vyskúšajte slaný cuketový koláč, sladký cuketový koláč alebo ten s čokoládou. Každý z nich je jednoduchý na prípravu a chutí fantasticky.

Slaný cuketový koláč

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky nastrúhanej cukety, tekvice alebo patizónu
  • 2 vajcia
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček nastrúhaného tvrdého syra (napr. mozzarella)
  • soľ, kurkuma, drvená rasca, sušená bazalka alebo čerstvé bylinky podľa chuti

Postup:

  1. Nastrúhame zeleninu, ak je cuketa vodnatá, vyžmýkame ju.
  2. Pridáme vajcia, olej, múku, prášok do pečiva, cibuľu, cesnak a syr. Dochutíme koreninami a bylinkami.
  3. Plech vymastíme olejom a vysypeme múkou.
  4. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve.
  5. Pečieme pri 180°C cca 30 minút do zlatista a chrumkavej kôrky.

Dobrú chuť!
 

Sladký cuketový koláč

Ingrediencie:

  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 3 veľké vajcia (alebo 4 menšie)
  • 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1-1,5 hrnčeka cukru (podľa chuti)
  • 2 vanilínové cukry
  • 3 PL kakaa
  • 2 ČL škorice (nemusí byť)
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3 hrnčeky nastrúhanej cukety (1/2 väčšej alebo 2 menšie cukety)
  • 200 g tmavej čokolády (min. 52% kakaa)

Postup:

  1. Cuketu ošúpeme, zbavíme dužiny a nastrúhame. Ak je vodnatá, vytlačíme šťavu.
  2. V jednej miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom. V druhej miske zmiešame múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
  3. Spojíme suché a mokré prísady, pridáme nasekanú čokoládu a nastrúhanú cuketu.
  4. Cesto rozotrieme na plech (30x40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút.
  5. Necháme vychladnúť a podávame. Koláč môžeme posypať práškovým cukrom, potrieť džemom alebo rozpustenou čokoládou. Skvelé doplnky sú šľahačka, zmrzlina a čerstvé ovocie.

Dobrú chuť!

Cuketový perník

Ingrediencie:

  • 350 g cukety
  • 350 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 40 g masla
  • 4 vajcia
  • 300 ml polotučného mlieka
  • 5 PL medu
  • 150 g horkej čokolády
  • 1/4 ČL soli
  • 1 pohár lekváru (jahodový alebo iný)

Postup:

  1. Cuketu ošúpeme, nastrúhame a posolíme. Necháme postáť, potom vyžmýkame vodu.
  2. Zmiešame múku, kakao, perníkové korenie, kypriaci prášok a soľ.
  3. V druhej miske vyšľaháme vajcia, rozpustené maslo, mlieko a med.
  4. Spojíme suché a mokré prísady, pridáme cuketu.
  5. Cesto vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C 40 minút.
  6. Na vychladnutý perník natrieme džem a polejeme rozpustenou čokoládou.

Dobrú chuť!