Avokádo, účinky, pôvod, využitie. Kuchyňa portálu Ženy v meste myslí predovšetkým na zdravie nás všetkých. Aj tentokrát sme pre vás pripravili zaujímavý blog o zázračnom ovocí menom Avokádo.
Mnoho zaujímavosti, ktoré by vás mohli zaujímať na jednom mieste. Vedeli ste, že práve kôstka z avokáda je najvýživnejšia? Nie? Nech sa páči, prečítajte si.
Avokádo účinky, pôvod, využitie, recepty
Avokádo je ovocie, plod stromu Persea americana. Môže mať rôzne tvary, aj farbu. Najznámejšie je kalifornské Hass avokádo, ktoré je tmavšie. Potom je to floridské Fuerte, ktoré je zelené.
Avokádo je špecifické svojou tvrdou šupkou, krémovou dužinou a kôstkou vo vnútri. Má vysokú nutričnú hodnotu, výbornú chuť a príjemnú konzistenciu. Obsahuje zdravé tuky, mnoho vlákniny, neobsahuje žiaden cholesterol ani sodík.
Prečo zaradiť avokádo do svojho jedálnička?
pretože toto úžasné ovocie prospieva:
- srdcu
- cievam
- štíhlej línii
- našim očiam
- ako prevencia proti rakovine, osteoporóze
- znižuje hladinu cholesterolu
- má vysoký obsah antioxidantov
- pôsobí protizápalovo
- má nízky obsah cukru
- spevňuje kosti
- zmierňuje príznaky zväčšenej prostaty
- podporuje činnosť mozgu
- zlepšuje náladu
Avokádo recepty
Aké vitamíny a živiny obsahuje?
- vitamíny K, C, E a vitamíny skupiny B
- draslík
- horčík
- kyselinu listovú
- vlákninu
- luteín
- železo
- meď
- nenasýtené mastné kyseliny
Avokádo účinky, pôvod, využitie, recepty
Ako rozoznáme zrelé a chutné avokádo?
Avokádo by malo mať na prvý pohľad neporušenú šupku. Zrelé avokádo je na dotyk mäkké. Vtedy by malo mať najlepšiu chuť.
Ako chutí avokádo?
Avokádo má sladkavú, maslovo-orechovú chuť. Jeho konzistencia je krémová.
Avokádo v kuchyni?
Rozhodne áno. Je výborné do sladkých, ale aj slaných pokrmov. Hodí sa do rôznych šalátov, dipov, smoothie, nátierok.
Avokádo recepty
Avokádo v kozmetike
Áno. Áno. Áno. Avokádo miluje aj našu pleť, nechty a vlasy. Masky a zábaly z tohto ovocia skrášľujú, regenerujú, omladzujú. Povedzme si, ktorá z nás žien by nechcela byť krásna?
Avokádo ako liečivo?
Áno. Plody, listy aj semená sa využívajú aj vo farmaceutickom priemysle.
Môžu avokádo tehotné a dojčiace ženy?
Niektorí odborníci vravia áno, iní nie. Jedno je isté. Tehotné ženy mi mali konzumovať predovšetkým ovocie dopestované v našich podmienkach. Je to hlavne kvôli alergiám. V malých dávkach sa treba presvedčiť, či avokádo znášajú. Ako sme sa už mnohokrát spomínali, každý organizmus je individuálny.
Čo s kôstkou z avokáda?
Určite NEVYHADZOVAŤ. Práve v kôstke z avokáda je najviac živín. Nemôžeme ju síce zjesť ako jablko, kôstku je potrebné nastrúhať ako muškátový oriešok. Pridávame k nátierkam, smoothie, dipom, omáčkam. Najlepšie až po tepelnej úprave pokrmov, pretože teplom stráca na výživnosti.
Banán alebo avokádo?
Banány obsahujú zdraviu prospešný draslík. Avokádo ho však obsahuje omnoho viac.
Avokádo namiesto masla?
Keď nekonzumujeme živočíšne tuky, je výbornou náhradou masla. Stačí ho iba vidličkou popučiťť, a natrieť na chlieb alebo pečivo.
Dokážeme vypestovať z kôstky rastlinu a samotný plod?
Ak sme trpezliví, tak áno. Je to jednoduché. Prvého plodu sa však dočkáme až po 5 rokoch. Plod avokáda dozrieva ďalších 8 mesiacov. Čo vy na to?
Čo je to guacamole?
Obľúbená pochúťka obyvateľov Južnej Ameriky. Je to výborný dip, ktorého príprava je úplne jednoduchá. Stačí len správne doladiť chute. Dužinu z avokáda roztlačíme, pridáme čili papričku, korenie, soľ, koriander, červenú cibuľku a šťavu z limetky. Všetko spolu premiešame. Natiera sa na chlieb, pečivo, hrianky. A párty sa môže začať.
Avokádo recepty
Skladovanie avokáda
Avokádo dozrieva až po odtrhnutí zo stromu. Niekoľko dní ho môžeme ponechať odležať v izbovej teplote. Samozrejme, keď je tvrdšie. V žiadnom prípade ho neskladujeme v chladničke, pretože chlad spôsobí, že začne od kôstky černieť.
Bonus na záver
Je dostupné takmer vo všetkých obchodoch.
Nezabúdajme, že avokádo má vysoký obsah vitamínov a živín, ale je aj veľmi kalorické. Aj keď ide o zdraviu prospešné tuky, ani s touto pochúťkou to netreba preháňať. Veľa dobrého taktiež škodí.