Rumové guľky s hrozienkami sú perfektné pre sviatočný stôl alebo ako originálny darček. Tento dezert je zároveň jednoduchý na prípravu, guľky dlho vydržia a určite urobia dojem.
Rumové guľky s hrozienkami
Príprava domácich rumových guľiek s hrozienkami je skvelý nápad z viacerých dôvodov. Po prvé, domáca príprava vám umožňuje kontrolu nad kvalitou a množstvom použitých ingrediencií. Môžete si byť istí, že všetky suroviny sú čerstvé a vysokej kvality, čo má priamy vplyv na chuť finálneho produktu.
Okrem toho vám domáca príprava poskytuje možnosť prispôsobiť recept presne podľa vlastných preferencií. Či už ide o intenzitu rumovej chuti, množstvo pridaných hrozienok alebo druh použitého orechového základu, môžete sa hrať s ingredienciami a vytvoriť guľky presne podľa svojej chuti.
Rumové guľky s hrozienkami sú tiež ideálnym sladkým potešením na sviatočné stoly. Sú skvelým doplnkom k vianočnému pečivu a môžu byť použité ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Ich príprava môže byť tiež zábavná činnosť, pri ktorej sa môžete zapojiť aj s deťmi alebo inými členmi rodiny, čo pridáva na zážitku z pečenia.
Nakoniec, rumové guľky dlho vydržia, vďaka čomu sú praktickou voľbou pre dlhodobejšie skladovanie. Môžete si ich vychutnať počas dlhšieho obdobia, čo je veľmi vhodné, keďže sviatočné obdobie býva zvyčajne hektické a nezostáva veľa času na prípravu čerstvého pečiva. Skúste našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky. Nájdete medzi nimi napríklad aj grilážky. Skúste aj recept na kokosové guľky s vaječným likérom.
Ingrediencie
- 150 g hrozienok, 2 dcl kvalitného tmavého rumu, 200 g mletých vlašských orechov (alebo mix orechov ako sú mandle, lieskové orechy), 150 g práškového cukru, 150 g nastrúhanej kvalitnej horkej čokolády (min. 70% kakaa), 50 g rozdrvených detských piškôt (alebo keksov s vanilkovou príchuťou), strúhaný kokos alebo kakao na obaľovanie (prípadne mix oboch), papierové košíčky,
Postup receptu
- Máčanie hrozienok: Umyté hrozienka zalejte tmavým rumom a pridajte kúsok vanilkového struku pre pridanie vanilkovej arómy. Nechajte ich máčať 24 hodín a na druhý deň ich posekáme v mixéri.
- Príprava cesta: Pripravíme si cesto z 200 g mletých jadier vlašských orechov, 150 g práškového cukru, 150 g nastrúhanej horkej čokolády, 50 g rozdrvených detských piškôt a posekaných máčaných hrozienok. Do zmiešaného cesta pridajte aj kúsky sušeného ovocia, napríklad nakrájané datle alebo sušené figy, pre pridanie rozmanitosti chutí.
- Zvýšenie arómy: Pridajte do cesta lyžičku mletej škorice alebo zázvoru, aby ste dosiahli výraznejšie korenistú chuť. Ak je cesto príliž husté, pridáme zvyšok rumu z máčaných hrozienok. Vypracované cesto necháme pár hodín oddýchnuť v chladničke.
- Príprava rumových guľiek: Z cesta ušúľame guľky, obaľujeme ich v strúhanom kokose. Prípadne v kakau, alebo v zmesi oboch prísad . Na záver, guľky môžete ozdobiť nie len strúhaným kokosom alebo kakaom, ale aj čokoládovou polevou alebo posypať mletými orechmi.
- Uloženie a podávanie: Uložte hotové guľky do papierových košíčkov a nechajte ich v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Úžasne chutia aj čerstvé. Pred podávaním nechajte guľky mierne zohriať na izbovú teplotu, aby sa ich plná chuť mohla rozvinúť.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kokosové guľky rafaelo.