Krémové cviklové rizoto je plné vitamínov a chutí výborne. Pripravte si zdravý obed alebo večeru z kuchyne portálu Ženy v meste.
Krémové cviklové rizoto
Cvikla je veľmi zdravá a dostupná zelenina. Prekvapte svoju rodinu krémovým cviklovým rizotom, ktoré je diétne a chutí skvele. Deti rizotá milujú, tak prečo ho nepripraviť?
- Čas prípravy: 30 minút, | Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 250 ml šálka ryže (najlepšie ryža na rizoto, môže byť aj obyčajná guľatozrnná)
- 5 ks menšia cvikla
- 2 polievková lyžica olivového oleja
- 2 polievková lyžica maslo
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku (prípadne podľa chuti)
- 1,5 dl biele suché víno (nemusí byť)
- cca 7 dl vývar (zeleninový, mäsový)
- hrsť nastrúhaného parmezánu
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava
Jednoduché krémové cviklové rizoto plné vitamínov. Foto - Nela
Postup receptu na krémové cviklové rizoto plné vitamínov
- Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme roztlačený cesnak, aby zavoňal. Potom pridáme ryžu, premiešame a opražíme. Vlejeme biele víno a necháme trošku odpariť.
- Ryžu podlejeme vareškou vývaru a pridáme nastrúhanú cviklu. Cviklu môžeme použiť aj surovú, ale aj predvarenú. Rizoto pravidelne miešame a po vareškách postupne podlievame vývarom. Bude také mazľavé.
- Varenie rizota trvá približne 20 minút, podľa druhu ryže. Nakoniec pridáme na zjemnenie maslo, dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou. Primiešame nastrúhaný parmezán.
- Cviklové rizoto odstavíme, necháme ho trochu odpočinúť a podávame. Porcie dozdobíme obľúbenými bylinkami, kúskami cvikle, môžeme zastrúhať ešte parmezánom. Mňam.
Tip na záver: Biele víno môžete pri tomto recepte aj vynechať. Nemáte vývar? Skúste pár minút povariť obľúbené čerstvé bylinky vo vode s korením (soľ, čierne korenie, rasca), ktoré rizoto krásne prevoňajú. Chcete rizoto ešte krémovejšie? Nakoniec primiešajte zopár lyžíc šľahačkovej smotany.
Vyskúšajte ďalší jednoduchý overený recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Príprava cviklového rizota je jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Dobrú chuť.
Oplatí sa ochutnať aj recept na výborný prekladaný šalát s rybou a cviklou, úspech zaručený. Prípadne skúste aj naše zeleninové rizoto. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické sladko - kyslé kurča s ryžou