S pribúdajúcim vekom spracuváva telo alkohol dlhšie, pripomenie vám to bolesť hlavy deň po. Myslite na to už pred večierkom.
1. Máte menej pečeňových enzýmov
Nezabúdajte, že alkohol je jed. Telo ho musí odbúrať a zbaviť sa toxických častí etanolu. Túto úlohu preberajú enzýmy v pečeni. Po chemickom procese ešte v tele ostávajú CO2 a voda. Napríklad na to, aby telo spracovalo alkohol obsiahnutý v pohári vína, potrebuje hodinu. V mladom tele to prebieha pomerne efektívne. S pribúdajúcim vekom však počet enzýmov v pečení ubúda. To môže byť dôvod, prečo alkohol ostáva v tele dlhšie a spôsobuje nepríjemné bolesti hlavy.
Ilustračné foto - pixabay,.com
2. Telo sa zotavuje dlhšie
Platí to vo všetkom. S pribúdajúcim vekom potrebuje telo viac času na zotavenie. A je jedno, či z choroby, maratónu alebo z nočnej párty. „Keď starnete, mení sa metabolizmus a podľa súčasných poznatkov aj schopnosť neurónových sietí obnovovať sa,“ hovorí pre Huffington Post George Koob z amerického Národného inštitútu pre alkohol a závislosti. Je známe, že staršie telo sa zotavuje dlhšie. Aj poškodenie buniek a zápal pôsobia dlhšie.
3. Málo času na oddych
Čím viac narodenín ste oslávili, tým viac zodpovednosti máte. Vaše pracovné povinnosti a starostlivosť o rodinu a deti vám zmenili denný režim. Inak povedané, nemáte čas v pokoji vyležať kocovinu a to je bolestivé.
Foto - pixabay.com
4. Lieky sa neznášajú s alkoholom
S pribúdajúcim vekom riešime mnohé zdravotné problémy s liekmi. Duševné alebo psychické problémy či iné zdravotné problémy lieky potrebujú. A mnohé lieky sa neznášajú dobre s alkoholickými koktejlmi. Alkohol v kombinácii s antidepresívami, liekmi na vysoký krvný tlak, cukrovku či alergie môžu mať na vaše telo rozdielne účinky, niektoré aj nebezpečné. Je dôležité vopred hovoriť s lekárom o tom, ktoré lieky znášajú alkohol a ktoré nie.
Foto - pixabay.com
5. Snažíme sa oklamať vek
Štúdie naznačujú, že ľudia, ktorým ide na tridsiatku sa snažia oklamať starnutie. Vo Veľkej Británii urobila prieskum spoločnosť, ktorá podporuje nealkoholické krčmy, a zistila, že u 29-ročných ľudí je riziko zlej kocoviny najvyššie.