Domáci púpavový sirup

Medzi prvé jarné kvety radíme tie žiarivé žlté, ktoré pripomínajú malé slniečka - kvety púpavy. Mnohí z nás so začiatkom jari vyrážajú do lesov aj na lúky, aby nazbierali čo najviac takýchto liečivých kvetov a spotrebovali ich rôznymi efektívnymi spôsobmi, nech sa všetky liečivé účinky prenesú do ľudského tela.

Ženy v meste majú pre vás jeden zo spôsobov, ako využiť liečivé účinky púpavy počas jej sezóny. Pripravte si s nami púpavový sirup! S našim detailným fotopostupom nemáte kde pochybiť, určite ho vyskúšajte! Veľa šťastia!

Nahliadnite aj na ďalší zo spôsobov, ako spotrebovať natrhané kvety púpavy a vyťažiť z nich čo najviac liečivých účinkov - púpavový med. Nech vám ulahodí!

 

Domáci púpavový sirup: Ingrediencie

  • 200 g kvetov púpavy (4 plné hrste)
  • 1 liter prevarenej vody
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 citrón
  • 10 g kyseliny citrónovej

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Domáci púpavový sirup: Postup sezónneho receptu

  1. Nazbierané púpavové kvety namočíme do studenej prevarenej vody. Dáme na sporák a necháme zohriať na bod varu. Potom ihneď stiahneme zo zdroja tepla a necháme odležať do druhého dňa. Odporúča sa minimálne 12 hodín, no nie dlhšie než 24 hodín.


     
  2. Pre lepšiu predstavu vyzerá po odležaní tekutina s kvetmi ako na obrázku nižšie.


     
  3. Následne s pomocou sitka, resp. ideálne s pomocou gázy alebo cez látku, precedíme vzniknutú tekutinu. Kvety dôkladne vyžmýkame.


     
  4. Precedenú tekutinu dáme do hrnca a na sporák. Potom pomaly na nízkej teplote zahrievame. Vsypeme aj kilo cukru.


     
  5. Pridáme aj nakrájaný citrón a cca 1 PL kyseliny citrónovej. Na slabom ohni pomaličky zohrievame a premiešavame, až kým sa nerozpustí všetok cukor. Trvá to približne 10-20 minút.


     
  6. Následne stiahneme zo zdroja tepla a ešte teplý sirup nalejeme do vysterilizovaných čistých fliaš. Položíme hore dnom a necháme prikryté dekou či utierkou do ďalšieho dňa. Na druhý deň už môžeme začať konzumovať. Kvapky sirupu pridávame najskôr do vody alebo do čajov a hneď potom servírujeme zamiešané.

Hotovo! Nech vám chutí!

 

Nahliadnite aj na iné domáce sirupy od Žien v meste