Domáci púpavový sirup
Medzi prvé jarné kvety radíme tie žiarivé žlté, ktoré pripomínajú malé slniečka - kvety púpavy. Mnohí z nás so začiatkom jari vyrážajú do lesov aj na lúky, aby nazbierali čo najviac takýchto liečivých kvetov a spotrebovali ich rôznymi efektívnymi spôsobmi, nech sa všetky liečivé účinky prenesú do ľudského tela.
Ženy v meste majú pre vás jeden zo spôsobov, ako využiť liečivé účinky púpavy počas jej sezóny. Pripravte si s nami púpavový sirup! S našim detailným fotopostupom nemáte kde pochybiť, určite ho vyskúšajte! Veľa šťastia!
Nahliadnite aj na ďalší zo spôsobov, ako spotrebovať natrhané kvety púpavy a vyťažiť z nich čo najviac liečivých účinkov - púpavový med. Nech vám ulahodí!
Domáci púpavový sirup: Ingrediencie
- 200 g kvetov púpavy (4 plné hrste)
- 1 liter prevarenej vody
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 citrón
- 10 g kyseliny citrónovej
Domáci púpavový sirup: Postup sezónneho receptu
- Nazbierané púpavové kvety namočíme do studenej prevarenej vody. Dáme na sporák a necháme zohriať na bod varu. Potom ihneď stiahneme zo zdroja tepla a necháme odležať do druhého dňa. Odporúča sa minimálne 12 hodín, no nie dlhšie než 24 hodín.
- Pre lepšiu predstavu vyzerá po odležaní tekutina s kvetmi ako na obrázku nižšie.
- Následne s pomocou sitka, resp. ideálne s pomocou gázy alebo cez látku, precedíme vzniknutú tekutinu. Kvety dôkladne vyžmýkame.
- Precedenú tekutinu dáme do hrnca a na sporák. Potom pomaly na nízkej teplote zahrievame. Vsypeme aj kilo cukru.
- Pridáme aj nakrájaný citrón a cca 1 PL kyseliny citrónovej. Na slabom ohni pomaličky zohrievame a premiešavame, až kým sa nerozpustí všetok cukor. Trvá to približne 10-20 minút.
- Následne stiahneme zo zdroja tepla a ešte teplý sirup nalejeme do vysterilizovaných čistých fliaš. Položíme hore dnom a necháme prikryté dekou či utierkou do ďalšieho dňa. Na druhý deň už môžeme začať konzumovať. Kvapky sirupu pridávame najskôr do vody alebo do čajov a hneď potom servírujeme zamiešané.
Hotovo! Nech vám chutí!