Ženy, ktoré denne jedli tri a viac porcií brokolice, karfiolu a ružičkového kelu mali zdravšie tepny a cievy než tie, ktoré zelenú zeleninu nejedli alebo jej jedli menej. Ukázala to nová štúdia, ktorá skúmala návyky 950 žien vo veku 70 a viac rokov a merala im šírku tepien. Citoval z nej Guardian.
Krčné tepny žien, ktoré jedli zeleninu boli o 0,5 mm tenšie než u žien, ktoré ju nejedli. Už stenčenie o 0,1 mm môže znížiť riziko mŕtvice o pätinu. Toto zistenie sa týkalo aj krkavice, čiže najväčšej krčnej tepny, ktorá môže obmedziť prietok krvi do mozgu a zvýšiť tak riziko mŕtvice.
Foto - pixabay.com
Krčné tepny sa zväčšujú pre tvorbu povlaku, ktorý je tvorený mastnými usadeninami. Ak sú veľmi tučné, dochádza ku kornateniu alebo ateroskleróze, čo výrazne zvyšuje riziko srdečných záchvatov a mŕtvie.
„Ide o jednu z mála štúdií, ktorá skúmala možný dopad rôznych typov zeleniny na kardiovaskulárne ochorenia,“ povedala Lauren Blekkenhorstová pre The Guardian. Štúdia bola robená len na ženách, ale podobné prínosy môžu paltiťi aj pre mužov.
Na cievnu mozgovú príhodu pritom u nás zomiera každý desiaty Slovák. Toto závažné ochorenie ročne postihuje 11-tisíc ľudí na Slovensku. Netýka sa to iba starších ľudí, mozgová mŕtvica trápi čoraz častejšie i mladšie ročníky.