Z ajurvédy vychádza klasická západná medicína. Rovnako alternatívne smery medicíny vrátane čínskej medicíny, homeopatie, akupunktúry, plastickej chirurgie. Často je nazývaná „matkou medicíny“. Uznávaný český lekár David Frej o nej napísal knihu Ajurvéda. Je to kniha pre vaše zdravie. Zoznamuje nás s princípmi zdravia, so základmi harmonickej stravy, najznámejšími bylinami, dozviete sa o detoxikácii a omladení organizmu a spoznáte jednoduché meditačné a dychové cviky.

 

Pozrite si VIDEO rozhovor s MUDr. Davidom Frejom:

 

 

Ajurvéda svojim komplexným a celostným prístupom posudzuje každého jedinca veľmi individuálne, s ohľadom na jeho konkrétne životné podmienky, nielen podľa ochorenia. V knihe Ajurvéda David Frej popisuje 4 princípy zdravia, základy harmonickej stravy a detoxikáciu i omladenie tela.
„Zmeniť svoje zlé zvyky a pracovať na sebe nie je, samozrejme, vôbec jednoduché. Znamená to nájsť si čas zaoberať sa svojím zdravím, snažiť sa zmeniť nesprávnu životosprávu, a tým sa zbaviť toxických látok, ktoré sa v nás počas života nahromadili,“ tvrdí David Frej.

 

 

Čo, kedy a ako jeme

Voľba vhodných potravín závisí od našej telesnej konštitúcie, od ročného obdobia, stavu rovnováhy či nerovnováhy a množstva pohybu. Hlavným kritériom zostáva konzumácia miestnych, čerstvých potravín pripravených s láskou, zvlášť keď ich varíme pre svojich blízkych.

Ajurvéda pokladá za dôležité nielen čo, ale tiež kedy a ako jeme. Viac ako 60 % príjmu potravín, ktoré denne zjete, by ste mali konzumovať na poludnie. Obed jedzte pokojne a v peknom prostredí, najlepšie s ľuďmi, ktorých máte radi. Počas obeda môžete po dúškoch popíjať teplú vodu. Sústreďte sa len na jedlo, iné aktivity znižujú jeho výživnú hodnotu a oslabujú trávenie. Jedzte stredne rýchlo (ani rýchlo, ani príliš pomaly), tomu napomáha odkladanie príboru po zjedení sústa, a je dôležité dôkladné žuvanie. Jedzte, len keď ste hladní a doprajte svojmu tráveniu dostatočne dlhú dobu na strávenie predchádzajúceho jedla.
Tieto zásady sú možno dôležitejšie než samotné potraviny.

 

Prehľad princípov nesprávneho stravovania

• Nejedzte vyprážané pokrmy, umelé tuky (margaríny) a konzervované potraviny, ktoré majú veľa negatívnej energie.

• Nejedzte pred 7. hodinou ráno alebo po 19. hodine večer.

• Pri jedle nekombinujte príliš veľa potravín.

• Pocit ťažkosti po jedle, pálenie záhy, tráviace ťažkosti a únava znamenajú nesprávne jedlo, oslabené trávenie alebo konzumáciu jedla narýchlo či v nevhodnú dobu.

• Nejedzte, pokiaľ nie ste hladní (pokiaľ ste jedli predchádzajúci večer neskoro, neraňajkujte). Nejedzte príliš ľahké jedlá na poludnie.

• Tiež nejedzte, ak ste rozhnevaní, v depresii, pred a po cvičení alebo po väčšej fyzickej aktivite a pod.

• Obmedzte potravu pri úpornej zápche.

• Pri jedle nečítajte a nezaoberajte sa inými činnosťami.

• Ovocie nekombinujte s iným jedlom.

• Studené a ľadové nápoje nepite, sú škodlivé.

• Neprejedajte sa – jedzte menšie množstvá jedla. Prejedanie vytvára toxíny.

• Nejedzte po cvičení, sexe, kúpeli.

Veľa tipov a rád nájdete v novej knihe Ajurvéda.

 

MUDr. David Frej je lekár, ktorý sa venuje ajurvédskej medicíne, detoxikácii, regenerácii organizmu a výžive. Po skončení štúdia lekárskej fakulty Univerzity Karlovej pracoval niekoľko rokov na internom oddelení. Počas stáže v Londýne sa rozhodol zaoberať sa ajurvédskou medicínou, celosvetovo uznávaným liečebným a preventívnym medicínskym systémom. Študoval v Novom Mexiku, v Rakúsku a v Indii na klinike ajurvédskej medicíny. V praxi sa zaoberá liečbou chorôb, výživou, znižovaním nadváhy, detoxikáciou a regeneráciou organizmu.

 

(Autor je literárny publicista, pracuje vo vydavateľstve Ikar)