BRATISLAVA. Do skupiny výrobkov bez éčiek a konzervantov pribudol najnovšie aj Bánovecký smotanový jogurt od spoločnosti Milsy. Vynovenú verziu spoznáte podľa bieleho nápisu „bezéčkový“ v červenom poli na obale a viečku.
„Firma reaguje na zákaznícke trendy,“ hovorí Michal Pastier z Agentúry Zaraguza. Takéto označenie nabáda zákazníkov, aby pozornejšie sledovali zloženie výrobku, dodáva. To tak musí byť podľa neho v súlade s aktuálnymi trendami. – ako sú napríklad bio, eko, gluten free, dairy free, gmo free, nut free. „Vždy treba pamätať na to, že napríklad aj bezlepková sladkosť, je stále len sladkosť a neklamať sa,“ hovorí.
Ide podľa neho aj o snahu odlíšiť svoje výrobky od konkurencie, uľahčenie orientácie či zvýšenie hodnoty výrobku pre zákazníka. Tiež môže ísť o snahu rozšíriť distribučnú sieť – s totiž obchody kam sa dostanú len výrobky určitej kategórie, vysvetľuje.
Do červena farbí čierna mrkva
Milsy vylepšilo receptúry ochutených jogurtov tak, aby zákazník dostal, čo najkvalitnejší a najzdravší produkt, vysvetľuje manažérka marketingu firmy Beatrix Dolníková. „Sami vyrábame do jogurtov len bielu zložku, ktorej zloženie je čisté a tvorí ho len smotana a jogurtová kultúra,“ hovorí. Na ochutenie totiž podľa nej používali bežné ovocné a neovocné komponenty, ktoré obsahovali aj konzervačné látky.
A práve ich zloženie sa menilo. „Dali sme požiadavku, aby aj tieto komponenty vyvinuli pre nás bez éčok a mohli by sme tak deklarovať produkty ako čisté,“ hovorí.
Napríklad karmín v Jahodovom jogurte, ktorý sa používa na zachovanie peknej červenej jahodovej farby, nahradilo podľa Dolníkovej prírodné farbivo z čiernej mrkvy.
Čo je to: E 120 Karmín, Košenila, Kyselina karmínová
Červené farbivo nachádzajúce sa hlavne v jogurtoch. Môže spôsobiť alergie, hyperaktivitu. Je považované za nebezpečné a odporúča sa mu radšej vyhnúť. Pri zriedkavom užívaní nie je škodlivé.
Zdroj: Sportujeme.sk/eck-aditiva
Zákazníci reagujú na zmenu podľa Dolníkovej pozitívne. „Je vidieť ako sa za tých pár rokov posunulo zákaznícke vnímanie a nákupné správanie,“ hovorí. Zákazníci venujú viac pozornosti zloženiu výrobkov a všímajú si, čo si dávajú do košíka, dodáva. Pre svojich zákazníkov prichystalo Milsy aj bezéčkovú novinku – biely jogurt s cesnakom, doplnila.
Vanilkový jogurt po novom
„Zmena prebehla rozhodne k lepšiemu a nie k horšiemu,“ hodnotí pôvodné a nové zloženie Vanilkového smotanového jogurtu poradkyňa na zdravú výživu Michaela Bebová, ktorá vedie portál Biochemicka.cz.
Potvrdila, že po novom ide naozaj o bezéčkový produkt. „Nedá sa však povedať, že ten predchádzajúci bol plný škodlivých éčiek,“ hovorí. Ide podľa nej o účelovú zmenu pre zákazníka, ktorý začína čítať obaly.
Výsledok podľa poradkyne na zdravú výživu Michaely Bebovej:
V pôvodnej receptúre bolo dokopy päť éčiek, z ktorých ani jedno nebolo z kategórie kontroverzných a škodlivých.
V novom zložení bola vanilková aróma zamenená za arómu – nevieme však akú. Či je to horšie alebo lepšie sa dá posúdiť len ochutnaním a ovoňaním.
Prírodné extrakty kurkumín a paprikový extrakt nahradil extrakt zo žltej mrkvy – prírodné nahradilo prírodné. Prvé dve sú radené ako éčka, nové farbivo však nie.
Vanilkový extrakt – snaha dodať aspoň trocha tej pravej vanilky. Otázka však je, či bude tá jedna desatina percenta aj cítiť.
Cukor je v oboch zloženiach na prvom mieste – stále tak zostáva väčšinovou zložkou.
Pôvodné zloženie:
cukor
modifikovaný škrob – škroby E 1400-1450
vanilková aróma – jedná se tiež o éčko, no výrobca má právo neuvádzať konkrétnu látku
kurkumín – E 100 prírodné farbivo
paprikový extrakt – E 160 c prírodné, zmes rôznych karotenoidov
kyselina citrónová – E 330 prírodná, neškodná
Nové zloženie:
cukor
kukuričný škrob – ak sa jedná o čistý kukuričný škrob, ide tu o posun od modifikovaného neurčitého škrobu ku konkrétnemu (túto informáciu ocenia hlavne ľudia, čo sa musia vyhýbať pšenici)
aróma – táto jediná zložka by mohla byť klasifikovaná ako prídavná, nepoznáme však jej povahu
extrakt zo žltej mrkvy – prírodné farbivo
vanilkový extrakt 0,01 percenta