BRATISLAVA. Rozvedená žena na dedine na strednom Slovensku je najviac ohrozená nedostatkom horčíka. Podľa prieskumu Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ide o 32 percent žien. Najmenej, len pätinu, ohrozuje nedostatok tohto prvku ženy na východnom Slovensku.
„Prekvapenie pre nás bolo, že najviac ohrozené z prieskumu vyšlo stredné Slovensko, kde je dostatok minerálnych vôd a nie oblasti, napríklad sever Slovenska, kde je minerálnych vôd menej,“ povedal pre Ženy v meste MUDr. Peter Chlebo z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Muži sú na tom lepšie ako ženy
Nedostatok horčíka spôsobuje únavu, problémy s koncentráciou, nespavosť, ale aj padanie vlasov, lámanie nechtov a náchylnosť k stresu a depresiám.
Bola to prvá štúdia, ktorú katedra robila podľa regiónov. Výsledky ukázali, že muži sú na tom lepšie ako ženy. Aj tam však platí, že najviac ohrozených je 26 percent mužov na strednom Slovensku. Ide hlavne o Stredoslovákov so základným vzdelaním, ktorí veľa fyzicky pracujú, sú fajčiari a veľa solia.
„U žien bude príčinou hlavne to, že na seba menej myslia, menej sa o seba starajú. Rozvedená žena ostane sama s deťmi, má čo robiť, aby ich uživila, nemôže si vyberať, aké kvalitné potraviny kúpi, má veľa iných starostí,“ vysvetlil Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, vedúci Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové, ktorý hodnotil výsledky prieskumu.
Menej horčíka v potravinách
Oproti podobnému výskumu, ktorý realizovali pred troma rokmi, podľa Zadáka nedošlo k zlepšeniu v stravovaní a životnom štýle respondentov. Potrebu horčíka zvyšuje požívanie alkoholu, kávy, ale aj antikoncepcia a stres.
Horčík, ktorý telu pomáha obnovovať genetický materiál, je podľa Zadáka stále menej zastúpený v potravinách ako v minulosti. V jablku ho je až o 50 percent menej ako to bolo napríklad v 60. rokoch minulého storočia.
Najviac horčíka je podľa odborníkov v orechoch, tmavom chlebe, čokoláde, nelúpanej ryži v sleďoch či v špenáte.