Nápady na raňajky
Recept na pohánkové čučoriedkové lievance - Potrebujeme na cesto: 50 g jemnej pohánkovej múky, 40 g pšeničnej hladkej múky, 100 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 1/2 balenia prášku do pečiva (1,5 PL), 1 PL mäkkého masla, 2 PL medu, 1/4 ČL soli, 80 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok.
Na tvarohový krém: 150 g tvarohu, 2 PL medu alebo javorového sirupu. Okrem toho: 40 g čučoriedok na posypanie, 2 – 4 PL masla na pečenie lievancov
Recept na pohánkové čučoriedkové lievance - postup: V miske zmiešame obe múky s práškom do pečiva, štipkou soli a pridáme mlieko, maslo, vajce a med. Vymiešame na hladké lepkavé cesto a necháme 5 minút odstáť.
Do cesta vmiešame čučoriedky a môžeme začať s pečením lievancov. Na panvici si rozohrejeme 1 až 2 PL masla a pomocou lyžice naberieme cesto na lievanec. Lievance pečieme pri nižšej teplote. Keď sa na vrchu začnú robiť malé bublinky, opatrne ich otočíme a aj z druhej strany opečieme do zlatista.
Čučoriedkové lievance sú skvelé so sladkým tvarohovým krémom. Vymiešajte tvaroh s medom alebo iným sladidlom a potrite ním lievance. Podávajte posypané čučoriedkami a poliate javorovým sirupom. bite me tip: Namiesto tvarohu si ich môžete potrieť lekvárom alebo poliať rozmixovaným ovocím. Foto - Archív