Vianočné menu podľa Tinky alebo Vianoce bez vyprážania Tinkine recepty. Kapor totiž nemusí byť len vyprážaný, aby bol chutný. Pečený kapor je vnútri šťavnatý, s podmanivou maslovou chuťou a chrumkavou kožou.

Tinkine recepty - Vianočné menu

Inšpiráciu na tento recept má Tinka Karmažín z detstva. Na Vianoce vždy mávali šošovicovo-hríbovú polievku a pečeného kapra. „U nás nebol nikdy vyprážaný a nikdy mi to nechýbalo,“ hovorí Tinka, ktorá vedie portál s receptami Tinkinerecepty.sk, kde nájdete nielen chutné recepty, ale aj rady kde a čo nakúpiť.

 

 

Pochvaľuje si vyváženú pečenú chuť, chrumkavú kožu, ktorú dopĺňa pečená zelenina s nádychom korenín a citróna.

„Vyskúšajte aj vy túto zdravú verziu a nebudete mať pocit, že sa nemôžete ani pohnúť od sporáka a pritom si pochutnáte na dokonalých chutiach, a ešte vám aj telo poďakuje,“ radí Tinka. Odskúšané to má aj na manželovi, ktorý si na Vianoce pýta už len pečeného kapra.

Po šampanskom radí doplniť tekutiny v podobe sypaných bylinných čajov. „Zima, rodinná pohoda, vychutnávanie momentu, podmanivá vôňa a chuť, to sú Vianoce,“ hovorí.

 

Tinkine recepty - Vianočné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín

 

Polievka - Tinkine recepty Vianočné menu - ingrediencie

 (množstvo 2 litre)

  • 3 hrste hnedej šošovice
  • 1.5 hrste sušených dubákov
  • 1 červená cibuľa
  • 1/2 ks pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeler
  • kúsok maslovej tekvice
  • 2 ks bobkové listy
  • rasca
  • koriander
  • červená mletá paprika
  • 1/2 PL špaldová hladká múka
  • domáca vegeta, kurkuma

 

 

Tinkine recepty - Vianočné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín

 

Kapor - Vianočné menu  - ingredience

  • 1 celý kapor bez hlavy a vnútorností
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 1/2 ks zeler
  • 1 červená cibuľa
  • 6 ks zemiaky
  • rasca, soľ, olivový olej, pažítka

 

Vianočné menu - Tinkine recepty - postup prípravy receptu

  1. Večer pred štedrým dňom si namočíme do vody šošovicu a necháme cez noc. Ráno vodu zlejeme. Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc, ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová.
  2. Hneď ráno namočíme hríby do mlieka a necháme ich až dovtedy, kým sa nedajú spolu so šošovicou variť.

 

Tinkine recepty - Štedrovečerné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín

 

Šošovicová polievka s hríbmi -  vianočné menu - postup receptu

  1. Hríby si opláchneme od mlieka. Šošovicu aj hríby dáme variť do cca litra vody. Pridáme 2 bobkové listy a prekrojený strúčik cesnaku. Varíme pomaly 30 minút.
  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler, maslovú tekvicu, pór, cibuľu pokrájame na kocky. Na masle si osmažíme cibuľu s rascou, soľou, koriandrom, kurkumou do sklovita, pridáme nadrobno posekaný jeden strúčik cesnaku, domácu vegetu a krátko osmahneme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka cca 20 min.
  3. Keď je už je šošovica s hríbmi mäkká, pridáme udusenú, mäkkú zeleninu. Všetko spolu premiešame. Odoberieme jednu naberačku zeleniny aj s vodou a rozmixujeme ju s 1/2 PL špaldovej hladkej múky. Pridáme naspäť do hrnca, dolejeme do 2 litrov objemu vodou, pridáme mletú červenú papriku a necháme zovrieť.
  4. Vypneme, dochutíme muškátovým orieškom, soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

 

 

Pečený kapor - Tinkine recepty Vianočné menu - postup receptu

  1. Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra. Dovnútra dáme dva plátky masla. Celého kapra posypeme rascou, rozmarínom, tymianom, sušenou cibuľou, bazalkou a položíme ho na varešky.
  2. Okolo kapra si naukladáme pokrájanú koreňová zeleninu: mrkva, petržlen, zeler a červená cibuľa. Všetko si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou a olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby.
  3. Na druhý bok ryby si nakrájame zemiaky, ktoré posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou a olivovým olejom.
  4. Celé to podlejeme asi 1,5dl vodou a dáme do vyhriatej rúry na 250stupňov na 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 40 min.
  5. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
  6. Po 40 minútach príde kľúčový moment a to otočiť kapra na druhú stranu.
  7. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek, alebo podberáku. Zospodu kapra po dĺžke si zasunieme varešku, druhou vareškou si podržíme vrch a rýchlo obrátime. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť.
  8. Ak nebudú navrchu koreniny, posypte znovu a aj trošku posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok :) Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny.
  9. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý.

Dobrú chuť.

 

Tinkine recepty - Štedrovečerné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín