Vianočné menu podľa Tinky alebo Vianoce bez vyprážania Tinkine recepty. Kapor totiž nemusí byť len vyprážaný, aby bol chutný. Pečený kapor je vnútri šťavnatý, s podmanivou maslovou chuťou a chrumkavou kožou.
Tinkine recepty - Vianočné menu
Inšpiráciu na tento recept má Tinka Karmažín z detstva. Na Vianoce vždy mávali šošovicovo-hríbovú polievku a pečeného kapra. „U nás nebol nikdy vyprážaný a nikdy mi to nechýbalo,“ hovorí Tinka, ktorá vedie portál s receptami Tinkinerecepty.sk, kde nájdete nielen chutné recepty, ale aj rady kde a čo nakúpiť.
Vianočné menu
Pochvaľuje si vyváženú pečenú chuť, chrumkavú kožu, ktorú dopĺňa pečená zelenina s nádychom korenín a citróna.
„Vyskúšajte aj vy túto zdravú verziu a nebudete mať pocit, že sa nemôžete ani pohnúť od sporáka a pritom si pochutnáte na dokonalých chutiach, a ešte vám aj telo poďakuje,“ radí Tinka. Odskúšané to má aj na manželovi, ktorý si na Vianoce pýta už len pečeného kapra.
Po šampanskom radí doplniť tekutiny v podobe sypaných bylinných čajov. „Zima, rodinná pohoda, vychutnávanie momentu, podmanivá vôňa a chuť, to sú Vianoce,“ hovorí.
Tinkine recepty - Vianočné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín
Polievka - Tinkine recepty Vianočné menu - ingrediencie
(množstvo 2 litre)
- 3 hrste hnedej šošovice
- 1.5 hrste sušených dubákov
- 1 červená cibuľa
- 1/2 ks pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/2 zeler
- kúsok maslovej tekvice
- 2 ks bobkové listy
- rasca
- koriander
- červená mletá paprika
- 1/2 PL špaldová hladká múka
- domáca vegeta, kurkuma
Tinkine recepty - Vianočné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín
Kapor - Vianočné menu - ingredience
- 1 celý kapor bez hlavy a vnútorností
- 2 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- 1/2 ks zeler
- 1 červená cibuľa
- 6 ks zemiaky
- rasca, soľ, olivový olej, pažítka
Vianočné menu - Tinkine recepty - postup prípravy receptu
- Večer pred štedrým dňom si namočíme do vody šošovicu a necháme cez noc. Ráno vodu zlejeme. Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc, ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová.
- Hneď ráno namočíme hríby do mlieka a necháme ich až dovtedy, kým sa nedajú spolu so šošovicou variť.
Tinkine recepty - Štedrovečerné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín
Šošovicová polievka s hríbmi - vianočné menu - postup receptu
- Hríby si opláchneme od mlieka. Šošovicu aj hríby dáme variť do cca litra vody. Pridáme 2 bobkové listy a prekrojený strúčik cesnaku. Varíme pomaly 30 minút.
- Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler, maslovú tekvicu, pór, cibuľu pokrájame na kocky. Na masle si osmažíme cibuľu s rascou, soľou, koriandrom, kurkumou do sklovita, pridáme nadrobno posekaný jeden strúčik cesnaku, domácu vegetu a krátko osmahneme. Podlejeme horúcou vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka cca 20 min.
- Keď je už je šošovica s hríbmi mäkká, pridáme udusenú, mäkkú zeleninu. Všetko spolu premiešame. Odoberieme jednu naberačku zeleniny aj s vodou a rozmixujeme ju s 1/2 PL špaldovej hladkej múky. Pridáme naspäť do hrnca, dolejeme do 2 litrov objemu vodou, pridáme mletú červenú papriku a necháme zovrieť.
- Vypneme, dochutíme muškátovým orieškom, soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prečítajte si
Pečený kapor - Tinkine recepty Vianočné menu - postup receptu
- Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra. Dovnútra dáme dva plátky masla. Celého kapra posypeme rascou, rozmarínom, tymianom, sušenou cibuľou, bazalkou a položíme ho na varešky.
- Okolo kapra si naukladáme pokrájanú koreňová zeleninu: mrkva, petržlen, zeler a červená cibuľa. Všetko si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou a olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby.
- Na druhý bok ryby si nakrájame zemiaky, ktoré posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou a olivovým olejom.
- Celé to podlejeme asi 1,5dl vodou a dáme do vyhriatej rúry na 250stupňov na 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 40 min.
- Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
- Po 40 minútach príde kľúčový moment a to otočiť kapra na druhú stranu.
- Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek, alebo podberáku. Zospodu kapra po dĺžke si zasunieme varešku, druhou vareškou si podržíme vrch a rýchlo obrátime. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť.
- Ak nebudú navrchu koreniny, posypte znovu a aj trošku posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok :) Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny.
- Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý.
Dobrú chuť.
Tinkine recepty - Štedrovečerné menu podľa Tinky. Foto - Tinka Karmažín