Hľadáte jednoduchý a rýchly spôsob, ako pripraviť chutný dezert? Je tu pre vás šťavnatá hrnčeková bublanina z hladkej múky.

Hrnčeková bublanina z hladkej múky

Tento tradičný koláč je obľúbený pre svoju jednoduchosť a univerzálnosť. Využitie hrnčekovej miery znamená, že na prípravu nepotrebujete váhu, čo zjednodušuje celý proces.

Navyše, recept na hrnčekovú bublaninu z hladkej múky môžete ľahko upraviť podľa toho, aké ovocie máte po ruke. Či už použijete jahody, čerešne alebo mix sezónneho ovocia, výsledok je vždy lahodný a šťavnatý. Bublanina bude skvelá.

Suroviny - 1 hrnček = 250 ml

  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • 1 hrnček bieleho jogurtu,
  • 3 ks vajcia,
  • 1 hrnček kryštálového cukru,
  • 3/4 hrnčeka oleja, alebo časť roztopeného masla,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva,
  • 500 g ovocia (jahody, čerešne, broskyne, čučoriedky, ríbezle, alebo mix čohokoľvek máte),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Vo väčšej miske vyšľahajte všetky celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  2. Pridajte olej (maslo) a dobre premiešajte. Následne do cesta pridajte biely jogurt a opäť dobre premiešajte.
  3. Následne do cesta pridajte dva hrnčeky hladkej múky spolu s polovicou balíčka prášku do pečiva a všetko dobre premiešajte.
  4. Vyberte si ovocie, umyte ho, osušte a nakrájajte podľa potreby. Vymastite plech alebo ho vyložte papierom na pečenie. Nalejte cesto a uhladíte povrch.
  5. Na cesto rovnomerne rozložte pripravené ovocie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-45 minút. Po dopečení nechajte bublaninu vychladnúť a podávajte posypanú práškovým cukrom.

Nápady na vylepšenie

  • Pridajte k cestu štipku škorice alebo kardamómu pre korenistú chuť.
  • Ak máte radi oriešky, pridajte do cesta hrst nasekaných mandlí alebo vlašských orechov.
  • Aby bol koláč vláčnejší, môžete nahradiť časť oleja roztopeným maslom.
  • Pre viac sviežosti v ceste môžete pridať šťavu a kôru z jedného citróna alebo pomaranča.
  • Na dekoráciu môžete použiť nie len práškový cukor, ale aj tvarohový alebo mascarpone krém, ktorý naneste na vychladnutú bublaninu.

Prečo hrnčeková bublanina z hladkej múky?

Pri príprave hrnčekovej bublaniny z hladkej múky je dôležité dodržiavať pomer surovín. Dve hrnčeky hladkej múky, jeden hrnček bielého jogurtu, a ostatné ingrediencie zabezpečia, že váš koláč bude šťavnatý a vláčny. Preosievanie múky spolu s práškom do pečiva je kľúčové pre správnu textúru koláča, a pridanie vanilkového cukru dodáva bublanine krásnu arómu.

Ak máte radi experimenty, môžete cestu ochutiť škoricou, či iné vhodné korenie, alebo pridať citrusovú kôru pre sviežejšiu chuť.

Hrnčeková bublanina z hladkej múky ponúka vynikajúcu príležitosť na prípravu dezertu, ktorý zaujmú na akomkoľvek stretnutí alebo oslave. Je to skvelý spôsob, ako ukázať kreativitu s rôznymi typmi ovocia a prispôsobeniami.

Nezabudnite koláč po upečení posypať práškovým cukrom alebo ho podávať so šľahačkou, tvarohovým alebo mascarpone krémom pre extra rozkoš. S touto bublaninou určite ohúrite všetkých svojich hostí!