Staňa Mutlová bola v mladosti nadšenou punkerkou a milovala jazdu na motorke. Keď koženú bundu vymenila za cukrársku zásteru, rozhodla sa, že obe svoje vášne spojí a osobnosť českého cukrárstva bola na svete. V Česku začala piecť PunkArtové torty. Založila si vlastné štúdio Punk Rock Cakes, kde okrem unikátnych svadobných tort, vytvárala lahodné cupcakes i efektné sladké kompozície.

Potom, čo pripravila Sladký bar na prestížnom Filmovom festivale v Karlových Varoch a získala ocenenie v súťaži Svadobná torta roka, ktorá má v Česku obrovské renomé, sa stala jednou z najvyhľadávanejších cukrárok v Česku. Dvere sa u nej nezatvoria po celý rok. Pečie pre celebrity a jej cukrárske výrobky zdobia tie najväčšie spoločenské udalosti.

 

 

Sladké šialenstvo a cukrársky boom

"Torty v štýle PunkArt ma jednoducho bavia. Páči sa mi, že každá z nich je v základe rovnaká a napriek tomu originál. Šťavnatá torta s ľahkým krémom obmazaná luxusným maslovým krémom, zhora steká čokoláda a na vrchu je punk v jeho vybrúsenej podobe. Veľa dúhových pusiniek, farebných guličiek, kandizovaných kvetov, čokolády, ovocia, jedlých kvetov, makróniek. Čokoľvek sa môže naložiť na tortu. Každá takáto torta je stopercentne jedlá a tak trochu umeleckým dielom. Proste PunkArt na zjedenie," smeje sa.

Akurát treba upozorniť, že pečenie úchvatnej PunkArtovej torty zaberie dosť času.

"Trvá to okolo 6 hodín, okrem klasického upečenia, prerezania a naplnenia tu hrá veľkú úlohu dekorácia. Napiecť pusinky, makrónky, alebo vyrobiť čokoládovú korunu, to je na niekoľko hodín. Pri fondánových tortách je to ešte oveľa viac. Svadobné torty vrátane výroby cukrových kvetov, volánikov pod. zaberú pokojne aj 40 hodín."

 

 

Cukrárstvo prežíva boom

Aj keď je svojím spôsobom jej pečenia netradičné, sama Staňa priznáva, že za všetkým stojí hlavne staré dobré cukrárstvo, aj keď vývoj je aj v tejto oblasti nezastaviteľný: "Ja to vnímam tak, že cukrárstvo u nás, podobne ako na Slovensku, zaznamenalo obrovsky boom. Takmer by som povedala národné obrodenie, pretože okrem klasických cukrární sa po zahraničnom vzore vyrojili štýlové francúzske a malé roztomilé kaviarničky s domácimi dezertmi. Navyše sa stalo už takmer tradíciou, že mamičky na materskej začnú piecť najprv torty svojim deťom a neskôr aj svojim priateľom v okolí. Úžasné na tom je, že každá z nich to robí s láskou a starostlivosťou, a to je na tých sladkých dielach vidieť,“ hovorí a dodáva, že pečeniu sa venuje aj veľa mladých ľudí, foodblogerov, o ktorých by ste to nikdy nepovedali a veľa z nich cukrárstvo neskutočne posúva ďalej.

Zároveň píšu svoje fotoblogy a svoj talent šíria ďalej. Niektorí z nich sú naozaj veľmi talentovaní. „Vďaka všetkým týmto nadšencom sa české cukrárstvo postupne dvíha od dna. Ľudia sa tiež viac zaujímajú o to, čo jedia a vyžadujú kvalitu, nie kvantitu. Z toho mám veľkú radosť," dodáva Staňa.

 

 

Sladká prvá republika

České cukrárstvo bola vždy veľkým pojmom. Miestni cukrári boli preslávení aj v zahraničí a patrili medzi európsku špičku "Najslávnejšie obdobie bolo za prvej republiky. V časoch  Bohumila Hlavsa a jemu podobných sme boli špičkou preslávenou aj v zahraničí. Vyhrávali sme rôzne ceny. Čo ma pri štúdiu starých cukrárskych kníh dostalo je, že už vtedy pracovali bežne s fondánom, teda poťahovacou hmotou, vedeli robiť rôzne leštené farebné cukríky a z ťahaného cukru vytvárali neskutočné kreácie. Keď si vezmete, že nebol internet ani miliarda dnešných pomôcok, tak je to naozaj obdivuhodné.“

Keď porovnáte české a zahraničné cukrárstvo, tak od odborníkov zistíte zaujímavú informáciu, ktorá trochu prekvapí. „Oproti Anglicku a Amerike sa u nás menej sladí, torty sú ľahšie a v úvodzovkách aj zdravšie. Z kreatívneho hľadiska môžem len povedať obľúbené klišé "zlaté české ručičky". Výnimočnosť českého cukrárstva spočíva hlavne v tom, že máme na čom stavať, môžeme sa inšpirovať prvorepublikovými receptami, ktoré boli poctivé, a prenášať tie klasické do modernej podoby," prezrádza Staňa Mutlová.

 

 

Máte chuť na zdravú tortu?

Cukrárstvo nie je len o cukre a sladkej šľahačke. Cukrári čím ďalej tým častejšie pečú a s láskou propagujú aj zdravé torty. Že to znie čudne?

"Podľa hesla, čo zjete s chuťou, to vám urobí dobre,  sú zdravé všetky torty. Ale keď pôjdeme po jednotlivých surovinách, tak je určite fajn nešetriť a kúpiť tie kvalitné. To je základ. Na ňom potom môžete stavať napríklad tým, že do cesta pridáte strúhanú červenú repu, tekvicu, jablká a pod. Hrsť orieškov, trstinový cukor a aspoň časť klasickej múky nahraďte špaldovou a máte hneď zdravší variant," dodáva.

 

 

 

Recept pre ŽENY V MESTE: Mrkvová PunkArt torta

 

Staňa Mutlová patrí k tomu najlepšiemu v českom cukrárstve. Ak ste zatúžili mať kúsok z jej PunkArtového umenia doma, žiadny problém! Pozbierajte odvahu a s chuťou do toho! Staňa Mutlová nám prezradila svoj obľúbený recept na unikátny mrkvový koláč s pekanovými orechami. Okrem toho, že je jednoducho Punk a samozrejme výborný, je to aj adept na zdravú verziu torty.

 

Ingrediencie na tortu s priemerom 20 cm:

4 stredne veľké vajcia

250 g trstinového cukru

2 polievkové lyžice javorového sirupu (nemusí byť)

250 ml slnečnicového oleja

370 g polohrubej múky

½ čajovej lyžičky soli

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

2 čajové lyžičky jedlej sódy

1 lyžičku mletej škorice

350 g mrkvy nastrúhanej na jemno

100 g nasekaných pekanových orechov

šťavu z 1 pomaranča

 

Na krém:

375 g krémový syr Philadelphia

250 g zmäknutého masla

100 g práškového cukru (alebo podľa chuti)

1-2 lyžice Lemon Curd alebo citrónovej šťavy

 

Na luxusný maslový krém:

3 bielka (cca 95 g)

170 g kryštálového cukru

300 g zmäknutého masla

ľubovoľnú gélovú potravinársku farbu

cukrársky teplomer (ide to aj bez neho)

 

Na ozdobenie:

čokoládovú polevu

kúsky čokolády

cukríky

pusinky

jedlé kvety, alebo akékoľvek iné zdobenie, jednoducho čokoľvek, čo máte radi!

 

Postup:

1. Zapnite rúru na 175 ° C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte a vyložte papierom na pečenie.

2. Do misy kuchynského robota rozbite celé vajcia, pridajte cukor a javorový sirup. Vyšľahajte pri strednej rýchlosti, aby sa všetky suroviny spojili. Pridajte olej a ešte krátko prešľahajte.

3. Všetky sypké suroviny preosejte do druhej misy. Postupne ich prisypávajte do robota a šľahajte na nižších otáčkach, kým nevznikne hladké cesto. Vypnite robot, pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy a už len krátko premiešajte stierkou.

4. Cesto nalejte do formy a pečte asi 80 minút. Ku koncu pečenia je lepšie tortu kontrolovať. Otestujte špachtľou, či sa cesto ešte lepí. Ak sa lepí, pridajte mu ešte chvíľu v rúre.

5. Upečenú tortu nechajte na mriežke úplne vychladnúť, potom ju zabaľte do potravinovej fólie a dajte odležať do chladničky, ideálne cez noc.

6. Druhý deň začnite krémom. Zmäknuté maslo šľahajte v robote s trecou metličkou niekoľko minút, kým maslo zosvetlí. Pridajte cukor a po chvíli aj krémový syr. Na záver po troške pridávajte Lemon Curd alebo citrónovú šťavu. Ochutnávajte a kyslú zložku vylaďte tak, aby vám krém chutil.

7. Odležanú tortu dvakrát prerežte a pripravte si čerstvú pomarančovú šťavu na pokvapkanie. Piškóta je potom vláčnejšia. Pripraveným krémom tortu naplňte a dajte vychladiť.

8. Torta sa chladí, je čas pustiť sa do luxusného maslového krému. Bielky s cukrom dajte do hrnca alebo sklenenej misky a vymiešajte. Vo vodnom kúpeli zmes na miernom ohni zahrievajte, občas premiešajte. Hoci sa to spočiatku zdá nemožné, hutná zmes pomaly povolí, ako sa bude cukor teplom rozpúšťať. Potom to pôjde miešať oveľa ľahšie.

9. Správnu konzistenciu a rozpustenie cukru spoznáte tak, že do zmesi namočíte ukazovák a skúsite ho prilepiť k palcu. Ak je hmota lepkavá a necítite medzi prstami cukrové kryštáliky, je to správne.

10. Opatrne vyberte nádobu z vodného kúpeľa a utrite dno, nech sa neobaríme. Prelejte všetku cukrovú tekutinu do misky robota s drôtenou metličkou a nechajte šľahať pri strednej rýchlosti. Prerod tej podivuhodnej tekutiny na krásne pevný a lesklý sneh trvá tak 10-15 minút.

11. Akonáhle máte pevný lesklý sneh, znížte otáčky a postupne zašľahávajte menšie kúsky zmäknutého masla.

12. Neľakajte sa, keď sa konzistencia krému začne nepriaznivo meniť. Chvíľu to vyzerá, že krém tečie, potom sa zase kučeraví, to všetko je ale správne. Keď pridáte do krému všetko maslo, zvýšte výkon na stredný stupeň a šľahajte ešte jednu dve minútky. To celkom stačí, aby sa nesúrodá hmota premenila na krásne zamatový krém.

13. Základný krém môžete ľubovoľne farbiť gélovými farbami a ochutiť čímkoľvek máte radi. Môže to byť napríklad Lemon Curd alebo semienkami z vanilkového struku.

14. Vychladenú tortu celú okolo namažte luxusným maslovým krémom a nechajte zase chvíľu odležať v chladničke. Na záver polejte čokoládovou polevou a hore naukladajte, čo máte práve po ruke. Farebné pusinky, kúsky čokolády, cukríky, oriešky, jedlé kvety... vašej fantázii sa medze nekladú. Vylaďte si svoj PunkArtovú tortu podľa seba.

 

Prečítajte si aj Na mníchovskom Oktoberfeste budú aj kroje od slovenskej návrharky

 

 

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.

podporte nás a vyhrajte

Spoplatnené s PlatbaMobilom.sk.